Electrocasnicul din bucătărie care adună mult mucegai. Este toxic, dar mulți ignoră acest detaliu
Atunci când majoritatea oamenilor se gândesc la pericolele din bucătărie, se gândesc la oalele fierbinți, la tigăile cu cartofi prăjiți și la cuțitele ascuțite, dar există și alte pericole ascunse care pot avea efecte negative grave asupra sănătății. Este posibil să folosiți aceste obiecte în fiecare zi fără să vă gândiți la modul în care acestea ar putea să vă îmbolnăvească sau să vă facă să vă îngrășați. Vorbim, așadar, de electrocasnice, dar în mod special, despre electrocasnicul din bucătărie care adună mult mucegai. Citește și află care este acesta.
Pericolele ascunse din bucătăria ta
Deși ar putea prea mult să folosim această expresie, dar în realitate este cât se poate de reală. De la interiorul figiderului, care ar putea crea probleme, lavetele cu care speli vasele, ustensile și recipiente de plastic, și până la electrocasnicele folosite, toate au un pericol ascuns, și toate sunt în bucătăria ta.
Află despre: Ingredientele din bucătărie care te scapă de mucegaiul din casă. Cu asta spală femeile de la țară
De exemplu, ustensilele și recipientele din plastic pot fi incredibil de nocive, iar expunerea îndelungată la materiale plastice poate crește riscul de cancer și poate afecta modul în care organismul produce anumiți hormoni, încurajând creșterea în greutate. Vestea bună este că acesta este un risc pe care îl puteți minimiza destul de ușor.
Cât de des vă spălați cârpele de vase, bureții și prosoapele? Dacă lăsați buretele și șervețelele umede lângă chiuvetă după ce spălați vasele, s-ar putea să vă îmbolnăviți. Buretele și cârpele calde și umede sunt un teren de reproducere perfect pentru tot felul de bacterii. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Arizona, buretele pe care îl folosiți pentru a vă curăța bucătăria ar putea fi cu 200.000 de ori mai murdar decât scaunul de toaletă, și folosiți acel burete pentru a șterge farfuriile și ustensilele cu care mâncați.
Care este electrocasnicul din bucătărie care adună mult mucegai
Dar, pe lângă exemplele de mai sus, avem și electrocasnicele pe care le folosim zi de zi. Deși nu ai crede, dar printre ele se regăsește electrocasnicul din bucătărie care adună mult mucegai, iar acesta este chiar mașina de spălat vase. Poate fi tentant să credem că, de fiecare dată când mașina dumneavoastră de spălat vase parcurge un ciclu, se curăță singură. Din păcate, nu este așa.
În timp ce probabil că vedeți mașina de spălat vase ca pe un aparat util care vă curăță convenabil vasele murdare și vă economisește timp, ceea ce s-ar putea să nu știți este că poate fi, de fapt, un refugiu sigur pentru mucegai și bacterii care trăiesc și se dezvoltă în ea. Gospodăria modernă oferă multe medii ideale pentru dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor, în special în zonele umede și întunecate, cum ar fi frigiderul și mașina de spălat vase. Umiditatea și potențialul de scurgeri de apă din aceste zone creează un mediu perfect pentru ca mucegaiul și bacteriile nedorite să trăiască în ele.
Ce cauzează mucegaiul în mașina de spălat vase?
Microbii precum mucegaiul și bacteriile au nevoie doar de câteva elemente de bază pentru a trăi și a se dezvolta: căldură, umiditate, materie organică și întuneric. Mașina de spălat vase verifică toate aceste casete, așa că nu ar trebui să vă surprindă faptul că a avea un fel de mucegai sau ciuperci care cresc în mașina de spălat este de fapt destul de comun.
Află despre: Ce poți să mai speli în mașina de spălat vase. Sigur nu te-ai fi gândit la aceste articole
Resturile de particule de alimente din mașina de spălat vase, în plus față de mediul umed, întunecat și umed, oferă o locație ideală pentru ca acești microbi nedoriți să trăiască. Acum, poate vă întrebați, cum rămâne cu temperaturile ridicate și detergenții utilizați în mașina de spălat vase? Nu cumva aceștia ucid microbii nedoriți? Din păcate, răspunsul este nu. Mucegaiul poate supraviețui întregului ciclu al mașinii de spălat vase, detergenți, temperaturi ridicate și toate cele.
În plus, majoritatea detergenților pentru spălarea vaselor conțin sare, pe care drojdiile și mucegaiul negru prosperă. Există o mulțime de tipuri diferite de mucegaiuri, fiecare cu propriile calități și preferințe. Unele se vor dezvolta în jurul particulelor de resturi de mâncare; alte tipuri preferă părțile de cauciuc ale mașinii de spălat vase sau în interiorul garniturii de scurgere.
Mucegaiul din mașina de spălat vase ne poate îmbolnăvi?
Permițând ca acumularea de mucegai să persiste în interiorul mașinii de spălat vase din gospodărie vă expune pe dumneavoastră și familia dumneavoastră la riscul unor potențiale efecte negative asupra sănătății. Expunerea la mucegai poate provoca o varietate de simptome.
Citește și: A pus folie de aluminiu în mașina de spălat vase și a descoperit un truc genial. Sigur o să-l încerci și tu
Unele persoane sunt deosebit de sensibile la mucegai; în aceste cazuri, expunerea la mucegai ar putea provoca congestie nazală, iritarea gâtului sau a ochilor, tuse, respirație șuierătoare sau iritații ale pielii. Anumite persoane sunt alergice la mucegai, ceea ce ar putea duce la reacții și mai severe. Copiii mici, vârstnicii și persoanele cu sistemul imunitar compromis sunt cele mai expuse riscului de boli declanșate de expunerea la mucegai.
Cum să cureți mucegaiul dintr-o mașină de spălat vase
Acum că știi că mașina ta de spălat vase adăpostește probabil niște musafiri nedoriți, este timpul să îți dai seama ce să faci în această privință. Pentru a te descurca cu mucegaiul din mașina de spălat vase, trebuie să te concentrezi pe trei lucruri: dezinfectarea, curățarea și ventilarea.
Citește despre: Ce să pui în mașina de spălat vase ca tacâmurile să strălucească. Nu vor mai avea urme deloc
Nu folosiți înălbitor. Înălbitorul este deseori prezentat ca fiind una dintre cele mai eficiente soluții pentru a elimina dezvoltarea mucegaiului, însă nu este potrivit pentru a fi folosit în mașina de spălat vase. În timp ce ar putea fi excelent pentru dezinfectarea băii sau a dușului, înălbitorul este caustic și ar putea provoca efecte negative atât pentru sănătatea ta, cât și pentru sănătatea mașinii tale de spălat vase.
Înălbitorul ar putea deteriora sondele de încălzire din mașina de spălat vase, ceea ce înseamnă că aceasta nu va putea să vă usuce eficient vasele, lăsându-le acoperite de picături de apă și, prin urmare, creând o cameră de umiditate perfectă pentru ca mucegaiul să continue să se dezvolte. În schimb, folosiți bicarbonat de sodiu și oțet; aceste ingrediente, atunci când sunt adăugate împreună, creează o pastă spumoasă care este atât sigură pentru a fi folosită în interiorul mașinii dvs. de spălat vase, cât și eficientă în eliminarea mucegaiului, a bacteriilor și a altor microbi potențial dăunători. Oțetul ucide până la 99% din bacterii și 82% din speciile de mucegai.
Află și: Unde se pune sarea în mașina de spălat vase. Detaliul pe care nu-l știu multe gospodine
Amestecați cantități mici de bicarbonat de sodiu într-o ceașcă de oțet până când amestecul formează o pastă spumoasă. Cu ajutorul unei perii de curățat vase, frecați mașina de spălat vase, acordând o atenție deosebită micilor fisuri, crăpături și zonelor mai greu accesibile din interiorul mașinii de spălat vase. De asemenea, puteți folosi o periuță de dinți pentru a ajunge mai eficient în zonele mai mici.
După ce ați terminat de curățat mașina de spălat vase, puteți pune oțet într-o sticlă cu pulverizator și pulveriza interiorul sau puteți pune o cană plină de oțet pe raftul superior al mașinii de spălat vase și să o folosiți într-un ciclu obișnuit. Odată ce ciclul este terminat, asigurați-vă că deschideți mașina de spălat vase pentru a permite interiorului să se usuce complet.