Electrocasnicele care pot ucide. Toţi românii le au în bucătărie, dar nu ştiu cât sunt de periculoase

de: Ștefan R. Apostol
02 08. 2023

Le folosim aproape zilnic, sunt în permanență conectate la curentul electric, deci am putea spune că sunt un pericol. Da, vorbim despre electrocasnicele care pot ucide. Dacă nu știai, citește mai departe și vezi care sunt acestea.

Electrocasnicele de zi cu zi și cât de periculoase pot fi

Este posibil ca nici bucătăria ta să nu fie o un loc lipsit de pericole. Deși nu trebuie neapărat să te ferești de fiecare dată când faci pâine prăjită cu avocado, bucătăria  are o serie de elemente potențial foarte periculoase. Iar unele dintre ele pot părea mai inocente decât sunt.

Vezi și: Electrocasnicele care afectează semnalul Wi Fi. De asta îți merge prost internetul

Desigur, cuptorul și aragazul pot fi periculoase, deoarece ar putea sfârși prin a găti și alte lucruri în afară de mâncare. Ar trebui să fim întotdeauna atenți când acționăm un dispozitiv de eliminare a gunoiului, un blender sau orice altceva cu motor.

Dar există și alte pericole care nu sunt atât de evidente, iar speciaiștii spun că există electrocasnicele care pot ucide.

Care sunt electrocasnicele care pot ucide?

De exemplu, potrivit Comisiei pentru siguranța produselor de consum din SUA, în fiecare an, aproximativ 22.500 de persoane trebuie să viziteze departamentele de urgență ale spitalelor după ce au fost rănite de obiecte casnice mari care s-au răsturnat, 44% dintre aceștia fiind copii.

Vezi și: Electrocasnicele pe care trebuie să le ai în casă. Te ajută să economisești timp

Bucătăria are probabil cel puțin un risc, plus mai multe lucruri care pot lua foc. Mai exact, există patru aparate mari de care trebuie să te ferești, pe baza a ceea ce spun experții în electrocasnice.

1. Frigiderul tău este unul din electrocasnicele care pot ucide

Conform experților, din varii motive, cel mai probabil să se răstoarne este frigiderul. Frigiderul este probabil și cel mai utilizat aparat din bucătărie, deoarece acolo se află alimentele.

O utilizare frecventă înseamnă că frigiderul are mai multe oportunități de a deveni periculos. În plus, frigiderul este greu, deoarece probabil că nu este făcut în totalitate din cauciuc, scame sau alt material ușor.

Prin urmare, este super important să vă păstrați frigiderul fixat, eventual de perete, așa cum recomandă experții. Nu este o idee grozavă nici să așezați obiecte grele deasupra frigiderului, deoarece acestea pot cădea pe părți importante ale corpului, cum ar fi capul.

2. Hotele de bucătărie și conductele pot lua foc

Aragazul poate lua foc cu siguranță. Cam asta ar trebui să facă un aragaz cu gaz. Dar acea scânteie de la aragaz poate ajunge potențial la orice lucru aflat în apropiere, mai ales dacă are substanțe inflamabile, cum ar fi grăsimea.

Asta include hota și sistemele de ventilație așezate deasupra sau în lateralul aragazului. Astfel de sisteme pot fi înfundate cu praf și grăsime, lăsându-le ușor inflamabile.

Prin urmare, este important să vă curățați în mod regulat hota și orice astfel de sisteme și să înlocuiți frecvent orice filtru.

Vezi și: Electrocasnicele care conțin aur și argint. Câte grame sunt într-un televizor

3. Mașinile de spălat vase fac parte din electrocasnicele care pot ucide

Doar pentru că o mașină de spălat vase are apă care curge prin ea nu înseamnă că nu poate lua foc. O mașină de spălat vase are, de obicei, elemente de încălzire și utilizează și energie electrică.

Așadar, același sfat de păstrare a curățeniei și a stării de funcționare se aplică și aici. Experții recomandă, de asemenea, să lăsați elementul de încălzire al mașinii de spălat vase să se răcească timp de câteva ore după un ciclu de spălare înainte de a iniția un alt ciclu.

Atât în cazul mașinilor de spălat vase, cât și în cazul oamenilor, a fi fierbinte poate fi un lucru bun, dar există un lucru care se numește a fi prea fierbinte.

Mai mult, experții ne sfătuiesc să nu folosim mașina de spălat vase peste noapte sau în orice alt moment în care s-ar putea să nu fim prin preajmă pentru a detecta rapid când ceva nu merge bine. Nu este grozav să te întorci la o situație în care vasele sunt gata, dar casa arde.

4. Cuptoarele cu microunde pot lua foc sau te pot arde în mai multe feluri

Până acum, probabil că vă gândiți că, aparent, totul în bucătărie poate lua foc. Nu tot ce se află în bucătărie este predispus să ia foc în orice moment. Dar, mai există însă un aparat care ar putea foarte bine să ia foc, mai ales dacă nu este întreținut corespunzător.

Este vorba de cuptorul tău cu microunde. Da, acel cuptor cu microunde cu aspect nevinovat nu este chiar atât de nevinovat.

Sunt șanse să știi că obiectele metalice, cum ar fi ustensilele și cătușele, nu ar trebui să intre în cuptorul cu microunde, deoarece pot declanșa un incendiu. Dar uzura poate lăsa firele și alte piese expuse, ceea ce poate duce, ați ghicit, la un incendiu.

Electrocasnicele pot ucide și datorită pieselor defecte

O ușă care nu se închide suficient de bine poate permite radiațiilor să se scurgă în afara cuptorului cu microunde. Sau dacă la unul din electrocasnicele tale ai deja piese defecte de care habar nu ai.

Vezi și: Electrocasnicele care consumă cel mai mult curent electric în casă. De care să te ferești

Dar acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să nu intrați niciodată în bucătărie sau să vă înlocuiți bucătăria cu altceva. Înseamnă pur și simplu că ar trebui să vă păstrați bucătăria în stare bună și să fiți atenți la posibilele pericole.