Ei sunt românii care primesc pensii duble din toamnă. Precizări de la Casa de Pensii, se întâmplă din septembrie

de: Violeta Badea
11 08. 2024

Începând din toamna acestui an, pensionarii români vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor lor, datorită unui proces amplu de recalculare. Această măsură va aduce majorări considerabile, inclusiv dublarea pensiilor în anumite cazuri. Iată tot ce trebuie să știți despre schimbările ce urmează începând cu luna septembrie.

Șeful Casei de Pensii anunță majorări importante ale pensiilor

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a confirmat că, din septembrie, peste trei milioane de pensionari vor beneficia de majorări importante ale pensiilor.

Acest proces de recalculare este o parte esențială a noii Legi a pensiilor, Legea nr. 360/2023, și vizează să corecteze discrepanțele existente în sistemul de pensii. Oficialul a menționat că, în unele cazuri, pensiile vor fi chiar dublate, datorită ajustărilor bazate pe istoricul de muncă al fiecărei persoane.

Niciunui pensionar nu-i va scădea venitul

Un aspect important al acestui proces este că niciun pensionar nu va experimenta o scădere a pensiei sale. Potrivit legislației, toate pensiile vor fi recalculat astfel încât niciun beneficiar să nu sufere pierderi.

Daniel Baciu a subliniat că scopul acestei recalculări este de a îmbunătăți nivelul de trai al pensionarilor, în conformitate cu noile reglementări, și nu de a reduce beneficiile existente.

Termenul de finalizare și livrare a deciziilor

Până la data limită de 15 august, CNPP își propune să finalizeze toate recalculările și să transmită deciziile către Compania Națională Poșta Română.

Ulterior, între 15 august și 1 septembrie, aceasta va trebui să livreze circa cinci milioane de decizii către pensionari. Astfel, începând cu prima zi lucrătoare a lunii septembrie, pensionarii vor începe să primească pensiile recalculare, care vor reflecta noile drepturi bănești stabilite de Legea nr. 360/2023.

Te-ar mai putea interesa și Categoria de români care va avea pensii mai mici de la 1 septembrie 2024. Sunt cei mai loviți de recalculare!

Impactul asupra vârstnicilor cu pensii mici

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale ”Alma Mater”, a explicat că această recalculare va aduce beneficii semnificative, în special pentru pensionarii cu pensii minime sau foarte mici.

”Unii pensionari vor experimenta o dublare a pensiilor lor, datorită faptului că au avut o carieră lungă și stabilă,” a afirmat Hadăr, la Antena 3 CNN.

Acest lucru subliniază importanța reformelor în sistemul de pensii, care își propun să corecteze inegalitățile și să sprijine pensionarii în nevoie.

Te-ar mai putea interesa și Data la care intră pe card pensiile mărite. Anunțul pe care îl așteptau toți pensionarii!