Edu.ro: Rezultatele la simularea Evaluării Naționale. Ce note au luat elevii

de: Ciprian Ioana
22 03. 2019

Pe Edu.ro au fost afișate vineri, 22 martie, rezultatele la simulările pentru Evaluarea Națională susținute de elevii din clasele a VII-a și a VIII-a. Notele obținute de elevi se pot trece și în catalog doar dacă elevii doresc acest lucru.

Potrivit calendarului, rezultatele la testele de simularea a examenului de Evaluare Națională 2019 se afișează în 22 martie pe edu.ro. În premieră, anul acesta au participat și elevii din clasa a VII-a, care vor susține Evaluarea Națională abia anul viitor.

Ministerul a vrut însă să-i pregătească din timp.

Edu.ro: care sunt județele cu cele mai bune rezultate

Mai multe inspectorate școlare din țară au început deja să centralizele notele obținute de elevi. În județul Dolj, de exemplu, la clasa a VIII-a, procentul celor care au luat medii de trecere, adică peste cinci, este de peste 55%.  Față de anul trecut, e o creștere cu aproape șapte procente. Procentul este similar și în cazul elevilor din clasa VII-a.
Pe de altă parte, în județul Sălaj, procentul celor cu note de trecere este mai mic. Aproximativ 54% pentru elevii de clasa a VIII-a și 53% în cazul celor din clasa a VII-a.

Simularea Evaluării Naționale, încălzire pentru examenul din vară

Evaluarea Națională 2019 debutează cu proba la Limba Română, programată în 18 iunie, potrivit edu.ro. Următoarea probă scrisă, la matematică, are loc pe 20 iunie. Ultima, la limbă și literatură maternă-pentru elevii care au studiat această disciplină, este programată în data de 21 iunie.
Afișarea primelor rezultate e programată pe 25 iunie, iar contestațiile se depun  în aceeași zi, până la ora 20:00.
După ce primesc rezultatele finale, urmează înscrierea la liceu, în perioada 3-7 iulie. Atunci, absolvenții clasei a VIII-a și părinții și diriginții acestora vor completa opțiunile din fișele de înscriere pentru admiterea la liceu.
Repartizarea computerizată are loc pe 12 iulie, dată la care elevii vor afla la ce liceu au intrat. Media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%. Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a are o pondere de 20%.
Simulările din acest an au fost marcate și de proteste. Elevii s-au revoltat împotriva Ministerului Educației.