E oficial: se închid școlile și cinematografele! Ce se întâmplă cu restaurantele și cafenelele

de: Ana Chivu
19 10. 2020

Situația gravă în care se află România în acest punct al pandemiei a adus decizii mai aspre din cauza oficialilor. Școlile și cinematografele se închid. Ce se va întâmpla în cazul restaurantelor și cafenelelor?

Școli și cinematografe închise.Cum se situează cafenelele și restaurantele în acest scenariu nou?

Comitetul pentru Situații de Urgență a decis suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ și închiderea restaurantelor și a cinematografelor. De asemenea, purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice. Măsurile vor intra în vigoare de mâine. Pragul de infectări pe care România l-a atins a adus în prim-plan o altă abordare a crizei sanitare. În cazul actual, s-au atins 3 cazuri la mia de locuitori, motiv pentru care restricțiile vor fi cu mult mai aspre decât cele din scenariul de până acum, arată anunțul Marianei Stancu Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii București.

Măsuri noi din cauza depășirii pragului de infectări

  • Începând cu ora 0 în această noapte se suspendă activitatea didactică față în față în școli, licee, inclusiv creșe și universități, timp de 14 zile
  • Cinematografele și sălile de spectacole se închid din 20 octombrie
  • Masca devine obligatorie în toate spațiile publice din 20 octombrie
  • Interzise resturantele și cafenelele în interior din 20 octombrie

Măsurile au valabilitate 14 zile

Amintim că situația de azi nu este singulară, pentru că românii au luat cunoștință cifre similare încă de duminică, iar legislația valabilă pe perioada stării de urgență dă puterea comitetelor județene să adopte reacții timp de 14 zile pentru a scădea rata infectării.

„La solicitarea mediului cultural și a HORECA, noi am schimbat evaluarea inițială și am introdus pragul de 3 la mie. După 3 la mie se suspendă activitatea în instituțiile de cultură, teatre, cinematografe, dar și în restaurante, cafenele. Aceste măsuri au valabilitate 14 zile”, a spus premierul în cursul zilei de duminică.

Școlile, creșele și universitățile din București se închid de mâine. Scenariul roșu e în acțiune

Capitala intră în scenariul roșu: „Se va institui purtarea măștii în toate spațiile publice închise și deschise”

„Obiectivul nostru este ca în aceasta perioadă sa oprim creșterea numărului de infectari. Sunt cele mai severe măsuri cuprinse în hotărârea privind starea de alertă. Obiectivul măsurilor este acela de a reduce cât mai mult interacțiunile între oameni. Se va institui purtarea măștii în toate spațiile publice închise și deschise. Eu am interacționat cu mii, poate zeci de mii de oameni și nu m-am îmbolnăvit”
Ludovic Orban

Cazuri la nivel județean în ultimele 14 zile

Ce presupune trecerea la scenariul roșu?

  • Obligativitatea măștii de protecție în toate spațiile deschise: Se consideră necesară instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.
  • Închiderea cinematografelor și interzicerea concertelor și spectacolelor: În condițiile pct. 16 organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județe/localități este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
  • Închiderea restaurantelor și cafenelelor la interior: Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
  • Restaurantele și cafenelele din hoteluri și pensiuni funcționează doar la 30% din capacitate și deservesc exclusiv clienții cazați acolo: Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
  • Închiderea sălilor de jocuri de noroc: Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.