E obligatoriu pentru românii din străinătate. Ce trebuie să facă persoanele care se căsătoresc sau au copii care se nasc acolo
E obligatoriu pentru românii din străinătate. Ce trebuie să facă persoanele care se căsătoresc sau au copii care se nasc acolo au anunțat chiar autoritățile din aceste țări. Foarte mulți dintre români vor fi nemulțumiți de măsurile anunțate.
Ce trebuie să facă românii din Italia. Legea se schimbă pentru cei care se nasc acolo sau se căsătoresc în Peninsulă
Autoritățile din Italia au anunțat noi măsuri care se vor impune românilor care trăiesc în această țară.
Astfel, părinții români ai copiilor care se nasc în Italia trebuie să înscrie certificatul de naștere în registrele de evidență a populației din România.
Ce obligație au românii care se căsătoresc în Italia
De asemenea, românii care se căsătoresc în Italia au obligația să solicite înscrierea certificatului de căsătorie în registrele de stare civilă din România.
„Dacă nașterea s-a produs în străinătate, în speță în Italia, este obligatorie înregistrarea nașterii în evidențele românești. În cazul în care există un document italian (certificat de naștere sau extras de act de naștere), înregistrarea se realizează prin procedura de înscriere/transcriere a acestui certificat în registrele de stare civilă românești, procedură posibilă fie în țară, la domiciliul unuia dintre părinți (cetățean român), fie la misiunile diplomatice ale României în Italia”, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Care este termenul legal
Termenul legal este de 6 luni de la obținerea documentului (certificat de naștere sau extras de act de naștere) eliberat de autoritățile italiene competente, sau de la revenirea în țară a părinților.
Cererea va fi depusă în următoarele situații:
a) pentru minorii sub 14 ani, de către părinți,
b) pentru minorii între 14-18 ani, de către minorul însuși, asistat de părinte,
c) pentru cei peste 18 ani de titular în nume propriu.
Populația Italiei, în scădere
Pe de altă parte, populaţia Italiei s-a micșorat cu peste o jumătate de milion de locuitori în cinci ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică (Istat).
Scăderea natalităţii şi creşterea emigraţiei nu au fost compensate de sosirile de cetăţeni străini.
Românii, cea mai mare categorie de imigranți din Italia
Românii constituie cea mai numeroasă categorie de imigranți, la mare distanță de albanezi care sunt pe locul doi.
Grupul cel mai mare de străini care locuiesc în Italia îl formează românii, cu 1,2 milioane de persoane, urmaţi de albanezi, cu 441.000 de rezidenți, marocani, 432.000 de oameni, chinezi, cu 305.000 persoane şi ucraineni, în jur de 240.000 de rezidenți.
Italia are rezidenți din 194 de naționalități
Cu toții formează aproape jumătate din numărul total al străinilor, conform datelor comunicate de Istat.
Conform statisticilor, Italia găzduieşte pe teritoriul său cetăţeni de 194 de naţionalităţi, dintre care 50 au minim câte 10.000 de rezidenţi.