E bine să dormi cu aerul condiționat pornit? Sfaturile medicului Vlad Ciurea: A spus și care e ora perfectă pentru a ne băga la somn

de: Violeta Badea
10 08. 2024

Puțini oameni conștientizează diferența dintre a dormi și a se odihni cu adevărat. Într-o societate marcată de ritmul alert și stresul cotidian, problemele legate de somn sunt frecvente. În acest context, medicul neurolog Vlad Ciurea a venit cu recomandări esențiale pentru îmbunătățirea calității somnului. De asemenea, acesta a explicat și dacă este bine sau nu să dormi cu aerul condiționat pornit.

Care este ora ideală pentru a te băga la somn

Conform medicului Vlad Ciurea, cheia unui somn odihnitor nu constă în folosirea somniferelor, ci în stabilirea unei rutine regulate de somn. Specialistul recomandă ca ora ideală pentru a merge la somn să fie 22:00.

”Ora de somn pe care o experimentez personal și o recomand este 10:00 seara. După un duș și închiderea televizorului, în perfectă liniște, trebuie să creăm un pol de odihnă în cameră,” explică medicul, conform antena3.ro.

Această rutină ajută la reglarea ceasului biologic al organismului și promovează un somn mai profund și mai restaurator.

Este bine sau nu să dormi cu aerul condiționat pornit

Pe timpul verii, aerul condiționat este adesea folosit pentru a răcori camerele, dar Vlad Ciurea avertizează asupra efectelor negative ale acestuia asupra somnului.

Potrivit medicului, aerul condiționat poate perturba funcțiile organismului și nu este recomandat pentru un somn odihnitor.

”Fără aer condiționat! Pledez să dormim cu o carte de citit, de poveste, fără aer condiționat pentru că știm că perturbă toate funcțiile din organism, și atunci vom reuși să ne liniștim.”, a mai spus medicul, potrivit sursei menționate mai sus.

În loc de aerul condiționat, specialistul sugerează alternative de răcorire a încăperii, cum ar fi ventilatoarele sau deschiderea ferestrelor pentru a lăsa aerul proaspăt să circule.

Citește și Cât a ajuns să coste montarea unui aparat de aer condiționat. Suma este colosală!

Importanța regimului alimentar înainte de somn

Un alt factor important care influențează calitatea somnului este masa de seară. Medicii, inclusiv Vlad Ciurea, subliniază că nu este recomandat să mâncăm mese copioase sau târzii înainte de culcare.

“Cina nu doar că se depune și este vizibilă pe cântar, dar încarcă inutil organismul înainte de somn,” explică expertul.

El sugerează că, după o zi obositoare, multe persoane tind să mănânce rapid și să meargă la culcare, dar acest obicei poate interfera cu somnul.

O masă ușoară cu câteva ore înainte de ora stabilită de somn este ideală pentru a evita disconfortul și pentru a sprijini un somn odihnitor.

Citește și Cum să faci răcoare în casă fără ventilator sau aer condiționat. Trucul genial care te ajută să înfrunți canicula în luna lui Cuptor!