După ce mori te poți transforma în copac. Reinventarea înmormântării care poate salva planeta
În 2003, Anna Citelli și Raoul Bretzel au șocat cu un proiect inovator pentru un sicriu. De atunci, prototipul nu a încetat niciodată să fie prezentat și a suferit, de asemenea, o oarecare dezvoltare. Este vorba de un sicriu în formă de ou care se biodegradează în pământul deasupra căruia este plantat un copac.
Capsula Mundi, un proiect inovator
Anna Citelli și Raoul Bretzel, cei doi italieni, spun că proiectul lor este un proiect inovator, care atinge un subiect delicat, sfârșitul vieții. Moartea este o chestiune care privește toate ființele umane și are implicații puternice, atât culturale, cât și emoționale.
Capsula Mundi a fost prezentată la expoziția Broken Nature de la XXII Triennale di Milano, corganizată de Paola Antonelli în perioada 1 martie – 1 septembrie 2019. Expoziția și-a propus să exploreze legăturile grav rupte dintre oameni și natură.
Cu toate astea este un subiect pe care cultura cultura occidentală, o consideră incomodă. Acesta este motivul pentru care a fost exclusă de zeci de ani din domeniul designului. Anna Citelli și Raoul Bretzel au șocat lumea designe-ului atunci când au prezentat pentru prima dată proiectul.
”Gândindu-ne la reproiectarea unui obiect, un sicriu, am început să ne întrebăm cum am putea schimba acest tabu prin realizarea unei conștientizări mai mari, având o privire critică asupra unor aspecte ale societății noastre. Pentru noi a fost și este important să comunicăm faptul că omul face parte din natură, deoarece credem că a ne gândi că suntem superiori, uitând propria noastră origine, este unul dintre motivele răului pe care îl facem planetei noastre.”, spun cei doi.
Anna Citelli și Raoul Bretzel vor să schimbe abordarea asupra morții
Designerii au creat Capsula Mundi, o păstăie în formă de ou pentru cei care pleacă într-o altă lume. Proiectul celor doi vrea să ofere o alternativă la metodele tradiționale de înmormântare. Prin plantarea unui copac fertilizat de păstăia care se descompune, proiectanții vor să „schimbe abordarea asupra morții” și să ofere o alternativă durabilă la metodele tradiționale de înmormântare, care pot dăuna mediului.
Corpul decedatului este plasat într-o poziție fetală într-un recipient fabricat din material biodegradabil înainte ca păstăia să fie îngropată în pământ. Un copac, ales fie de decedat înainte de moartea sa, fie de familie este apoi plantat deasupra locului de înmormântare.
”Un copac durează între 10 și 40 de ani pentru a ajunge la maturitate. Utilizarea unui sicriu din lemn are un impact puternic asupra mediului. Vrem să plantăm copaci în loc să-i tăiem. Cimitirul ca pădure va reduce impactul asupra mediului și peisajului. În același timp va da noi spații verzi planetei noastre „, au mai spus cei doi designeri.