După București, un alt mare oraș din România se va confrunta în iarnă cu prețuri uriașe la utilități

de: Ionuț Vieru
01 09. 2021

Ion Lungu, primarul Sucevei, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, ca urmează „o iarnă grea” pentru suceveni, din cauza costurilor la utilități generate de liberalizarea prețurilor la energie.

Prețuri mari la utilități pentru suceveni

Edilul municipiului Suceava a precizat că nu poate face estimări privind costul încălzirii în următorul sezon rece. Cu toate acestea, a spus că are negocieri lunare cu furnizorul de electricitate.

„Situaţia este foarte delicată de când s-au liberalizat preţurile la energie. Avem negocieri lunar, lună de lună solicită creşterea preţurilor şi asta duce la lipsă de predictibilitate. Va fi o iarnă grea. Au explodat preţurile la utilităţi”, a spus Lungu.

De asemenea, primarul a precizat că anul trecut administrația locală a reușit să reducă prețul gigacaloriei semnificativ. Cu toate acestea, pentru acest an este dificil de prezis ce se va întâmpla, spune el.

Potrivit acestuia, stocul de masă lemnoasă de la furnizorul de energie termică în municipiul Suceava este în creștere, însă costul la care va ajunge căldura în casele locuitorilor și în instituțiile publice nu îl poate estima.

În opinia edilului, soluția pentru protejarea populației față de majorarea prețurilor la utilități este la Guvern. În acest sens, urmează să aibă discuții, săptămâna viitoare, pe această temă cu factori guvernamentali.

Totodată, Ion Lungu speră ca legea consumatorului vulnerabil va fi adoptată de către Parlament și va fi aplicată începând cu luna următoare, nu din ianuarie 2022, așa cum este prevăzut inițial.

Cum au ajuns românii să plătească facturi și de zeci de mii de lei la utilități

Facturile din ce în ce mai mari la gaze și electricitate au ajuns în atenția Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. De exemplu, în Timiș, inspectorii au descoperit o firmă care ar fi păcălit clienții cu anumite oferte la prețuri, de două ori mai mici decât cele reale.

Compania își atrăgea clienții pe internet, cu sloganul „cel mai bun preț la gaz”. În realitate, potrivit celor de la protecția consumatorului, prețurile erau duble față de cele prezentate în ofertă.

”În realitate, factura finală era de peste două ori mai mare, respectiv spunând că are un preţ de aproximativ 200 de lei, în factura finală era 500 de lei”, spune Sorin Șușău, Comisar Șef CJPC Timiș.

Situația a intrat și în atenția premierului, care a cerut să se găsească soluții în astfel de cazuri, încât consumatorii să nu aibă de suferit în urma practicilor incorecte ale furnizorilor de gaze și electricitate.

“Mâine o să am o întâlnire cu ANRE, ANPC, Consiliul Concurenţei, Ministerul Muncii şi toate aceste instituţii. Pe de-o parte pentru a identifica aceste situaţii, pe de altă parte pentru a veni cu nişte soluţii, pe care deja le-am anunţat pentru această iarnă. Dar, da, ANCP va fi mâine la masa discuţiei şi vom vedea ce soluţii avem”, a spus Florin Cîțu.