În luna noiembrie a anului trecut, în afară de proiectul ”Ținutul Secuiesc”, parlamentarii UDMR au mai avut un proiect în buzunar care, în data de 13.11.2019, a primit aviz negativde la Consiliul Economic şi Social.
Acesta, conform informațiilor, este al doilea proiect depus de UDMR în Parlamentul României, care trece prin adoptare tacită cu sprijinul sau din neatenţia PSD. Adoptarea proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respins definitiv de Senat, dar trecut tacit de Camera Deputaţilor, a fost posibilă prin delăsarea majorităţii partidelor parlamentare. Deşi ştiau de problematică din 12 martie, PSD, PNL sau USR au ignorat subiectul, după cum arată stenograma din Parlament.
Obiectul acestui, al doilea proiect, face referire la obligativitatea limbi maghiare în zona de vest a țării, în Transilvania, și a reușit să treacă de Senat, tot prin adoptare tacită, a începutul lunii aprilie. Proiectul de lege problematic iniţiat de UDMR are ca obiect obligativitatea autorităţilor locale să folosească oficial în comunităţile unde o minoritate naţională are peste 20% limba minorităţii respective. Proiectul vizează, de fapt, impunerea limbii maghiare în localităţile din Transilvania, dominate de minoritatea maghiară.
În Senatul României, acest proiect a avut avizul în Comisia Juridică, condusă de Şerban Nicolae, proiectul fiind asumat de toţi parlamentarii UDMR. Acesta vizează modificarea Codului Administrativ și a fost înregistrat la Senat în toamna anului trecut. Reamintim că în Senat, partidul din opizție, PSD are majoritatea. Mai jos vă prezentă articolul 94 din proiectul legislativ e dedicat folosirii limbii minorităţilor naţionale.
Greșeală sau nuu, dateele vorbesc de la sine, și anume că încă un proiect, controversat de altfel, marca UDMR are suportul tacit al PSD, de data asta în Senatul Rromâniei, proiectul trebuid să fie votat în Camera Deputaților care, în acest caz, este forul decizional final.