Dunărea e tot mai amenințătoare. Cât este debitul apei la intrarea în România. Ce se întâmplă în următoarele ore

de: Andrei Simion
21 09. 2024

Debitul Dunării la intrarea în țară (în secțiunea Baziaș) a ajuns sâmbătă la 5.700 mc/s, depășind media multianuală a lunii septembrie, care este de 3.800 mc/s. Comparativ, la sfârșitul săptămânii trecute, pe 13 septembrie, debitul era de doar 2.200 mc/s, conform unui anunț al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) pe Facebook. Dunărea e tot mai amenințătoare!

Debitul Dunării la intrarea în România crește alarmant

În anul 2006, debitul râului Dunărea în momentul în care acesta pătrundea pe teritoriul țării a atins o valoare semnificativă de 15.800 metri cubi pe secundă. Această cantitate indică un nivel de apă considerabil, reflectând condițiile climatice și hidrologice specifice din acea perioadă.

„Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Romane Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA”, a subliniat ANAR, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, sâmbătă, debitul Dunării la Budapesta este de aproape 8.000 mc/s, în scădere față de prognozele anterioare. Se estimează că pe 21 septembrie 2024, debitul va atinge o valoare maximă de aproximativ 8.300 mc/s, cu 400 mc/s mai puțin decât prognozările inițiale de 8.700 mc/s.

„Se estimează că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie”, au mai scris reprezentanţii ANAR pe pagina de socializare.

Dunărea e tot mai amenințătoare

Debitul ar putea ajunge la 10.000 mc/s

Autoritățile prevăd o creștere continuă a debitului Dunării în următoarele zile, datorită precipitațiilor aduse de ciclonul Boris. Cu toate acestea, ele estimează că vor putea gestiona situația eficient.

„Nu există niciun risc în legatură cu Dunărea. Vom avea, cel mai probabil, un maxim de 10.000 mc pe secundă, dar aceasta nu este o situatie de negestionat. În 2006, am avut la Baziaș 15.000 mc pe secundă și autoritățile s-au descurcat foarte bine”, a declarat miercuri, la guvern, ministrul Mediului, Mircea Fechet, întrebat de jurnaliști ce măsuri vor fi luate în cazul creșterii debitului pe Dunăre.

Inundațiile generate de fluviu au avut un impact semnificativ asupra Ungariei, cu un nivel al Dunării care a crescut cu aproape un metru în decurs de 24 de ore. Vineri dimineață, apa a ajuns aproape de scările clădirii Parlamentului ungar. Ca urmare, toate drumurile, gările și porturile situate de-a lungul fluviului au fost închise.