Dulceață din flori de soc, rețeta bunicii. Secretul pe care puține gospodine îl știu
Dulceață din flori de soc, rețeta bunicii. Este sezonul florilor de soc! Încearcă să profiți la maximum de ele, în fiecare an. Câmpurile sunt pline de tufișuri mari în care atârnă florile grele. Acestea au un miros îmbietor și pot fi culese, având o largă întrebuințare. Ele se pot usca pentru a prepara iarna, ceai de flori de soc, pot fi folosite pentru a prepara socată. Se poate face chiar și dulceață din acestea. Iată așadar cum se face dulceața din flori de soc.
Dulceață din flori de soc. Rețeta bunicii
Este recomandat ca în fiecare an să pui la uscat flori de soc. Din acestea se pot face diverse, de la ceai, sirop de flori de soc, socată, șampanie și jeleu sau gem de flori de soc. Se poate face și gin sau lichior de flori de soc cu vodcă, care este grozav pentru a face cocktailuri sau a le savura așa cum sunt.
Iată o rețetă dulceață de flori de soc fără conservare cu care poți face prăjituri, deserturi și așa mai departe. Această plantă este pur și simplu excelentă.
Dulceață aromată din flori de soc – Ingrediente
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai simplă și rapidă rețetă de dulceață din flori de soc, chiar la tine acasă:
- Flori de soc: 8-10, în funcție de mărime. De preferință, ar trebui să fie destul de mari; dacă sunt mici, mai alege câteva.
- Suc de mere pur, fără zahăr adăugat: 750 ml, echivalentul a 3 căni. SAU suc de portocale pur, fără zahăr adăugat: 750 ml, echivalentul a 3 căni. Rețeta cu suc de mere este rețeta standard de jeleu de flori de soc, fiind cea mai populară, dar și versiunea de portocale este grozavă. Ar trebui să încerci ambele versiuni.
- Lămâie: doar sucul.
- Zahăr
- Pectina: te ajută la fixarea jeleului. Utilizează întotdeauna pectina conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Rețetă de dulceață din flori de soc – Mod de preparare
Iată care este modul de preparare al rețetei de dulceață de flori de soc:
- Agită florile foarte bine peste chiuvetă pentru a îndepărta insectele sau praful care ar putea rămâne încă pe plante.
Cum se prepara siropul pentru dulceață
După cum am spus și mai sus, siropul pentru dulceața din flori de soc se prepară punând florile în sucul de măr sau de portocală, unde va fi lăsat timp de 24 de ore.
- Înainte de a începe să prepari dulceața de flori de soc, pune o farfurie mică în congelator. Vei avea nevoie de ea pentru a verifica dacă dulceața este gata.
- Sterilizează borcanele și capacele și pune-le cu susul în jos pe un prosop curat de bucătărie până sunt gata să fie umplute.
- Se strecoară sucul aromat printr-o sită cu ochiuri fine într-o oală mare.
- Adăugă sucul de lămâie.
- Amestecă zahărul și pectina într-un castron mic. Citește întotdeauna instrucțiunile de pe pachetul de pectină.
- Amestecă zahărul și pectina în sucul din oală. Se aduce la fierbere amestecând des. Odată ce amestecul ajunge la fierbere complet, mai fierbe timp de 4 minute în timp ce amestecă continuu. Se scoate oala de pe foc.
- Se toarnă câteva picături de jeleu pe farfuria congelată. Dacă se întăresc aproape imediat, jeleul este gata. Dacă rămân foarte lichide după un minut, fierbe amestecul încă un minut și verifică din nou, ar trebui să fie bine acum.
- Se toarnă în borcanele sterilizate. Este de preferat să folosești o pâlnie pentru gem; face umplerea mai ușor de gestionat și mai sigur. Sigilează borcanele și lăsă-le să se răcească înainte de a le muta.
- Păstrează jeleul de flori de soc într-un loc răcoros și întunecat. Se va păstra cel puțin 6 luni și până la 1 an. După ce deschizi borcanul, păstrează-l la frigider și consumă-l în aproximativ 2 săptămâni.