Dulceață de gutui ca la bunica. Secretul ca să își păstreze aroma toată iarna. Așa va rămâne parfumată

de: Ionuț Vieru
21 07. 2023

Dulceața de gutui este foarte gustoasă și preferata multora. Există multe rețete pentru preparate de gutui și cu tot felul de ingrediente, însă cea mai gustoasă este rețeta de dulceață de gutui ca la bunica. Aflați în rândurile următoare cum se prepară.

Dulceața de gutui ca la bunica. Rețetă gustoasă și ușor de făcut

Toamna este sezonul ducețurilor, iar din cămara noastră nu poate lipsi dulceața de gutui. Nimic nu se compară cu cea făcută de bunici, cu ingrediente naturale și foarte gustoase. Iată cum o puteți prepara acasă. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de gutui;
  • 1 kg de zahăr;
  • 1 lămâie;
  • 150 ml de apă;
  • 1 plic de zahăr vanilat.

Mod de preparare

Modul de preparare pentru această rețetă nu este unul dificil. Este o rețetă tradițională, ca la bunica acasă. Pentru început, spălăm bine gutuile, le curățăm de cotor și le tăiem în cubulețe. Le vom tăia în cubulețe deoarece aromele se vor păstra mai bine. Este important să păstrăm coaja, deoarece va da un gust deosebit la final și ajută siropul de dulceață să se lege mai bine.

După ce le-am pregătit, punem gutuile în puțină apă rece cu felii de lămâie. Acest lucru le va împiedica să se oxideze și să-și schimbe culoarea. Mai apoi, punem apa și zahărul pe aragaz și amestecăm până ajunge la temperatura de fierbere. După ce zahărul s-a dizolvat complet, lăsăm siropul la fiert timp de 5 minute.

În sirop se pune cubulețele de gutui, așteptăm să dea apa în clocot și mai lăsăm la fiert încă circa 5 minute. Stingem focul, lăsăm la răcit, iar după câteva ore vom pune vasul din nou la fiert pentru 5 minute.

Citește și: Cum să faci gem de gutui fără zahăr. Secretul care ajută să aibă același gust delicios

Pentru a ne da seama când este gata dulceața ne putem uita la gutui. Acestea trebuie să capete o nuanță roșiatică, iar siropul ar trebui să aibă consistența mierii. După ce este gata, punem dulceața în borcane și o lăsăm la răcit lent.

Beneficiile gutuilor. De ce sunt bune pentru sănătatea noastră?

Gutuia poate fi consumată în diverse preparare, precum prăjituri, gemuri sau compoturi. Cu toate că are un conținut nutritiv mic, gutuile sunt foarte bogate în minerale și vitamine, cum ar vi vitamina C sau potasiul. 100 de grame de gutui are 25 de calorii, 14 mg de calciu, 6,4 g de fibre, 18 mg de vitamina C și 200 mg de potasiu. Iată câteva beneficii ale consumului de gutui:

  • Ameliorează problemele gastrointestinale

Datorită faptului că gutuile sunt foarte bogate în fibre, acestea ajută la curățarea colonului și protejează stomacul.

  • Ajută la slăbit

Gutuile facilitează digestia și menține senzația de sațietate datorită cantității mai de fibre. De asemenea, este un fruct care are foarte puține calorii.

  • Întărește sistemul imunitar

Gutuile sunt bogate în vitamina C și pot acoperi un sfert din necesarul zilnic recomandat de specialiști. Mai mult de atât, datorită conținutul ridicat de vitamina C, gutuile au proprietăți antiinflamatoare.

  • Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Datorită conținutul ridicat de potasiu, gutuile ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduc riscul afecțiunilor cardiace.

Citește și: Dulceață de gutui gata în 5 minute. Rețeta nu necesită fierbere și niciun strop de conservanți

  • Stimulează circulația sanguină

Acest lucru se datorează conținutul ridicat de zinc, cupru și fier. Consumul de gutui ajută la producerea celulelor roșii, ele fiind responsabile de circulația sanguină și oxigenarea organismului.