Drumul din România care va scoate din izolare o zonă turistică spectaculoasă. Unde vei putea călători în curând

de: Alexandra Chivu
22 09. 2020

Toamna superbă invită oamenii la munte, în inima Apusenilor, loc unde spectacolul naturii este fascinant. Se numește Transalpina de Apuseni, una dintre bogățiile României, care se află în plin proces de modernizare. Oficialii promit că, în maximum doi ani, șoferii vor putea traversa o mare parte a munților, de la est la vest, pe o lungime de aproape 80 de kilometri.

Transalpina de Apuseni, drumul de 80 de kilometri care va scoate din izolare o zona turistica spectaculoasa. În doi ani ar putea fi gata

Lucrările pe drumul Transalpina de Apuseni au început în luna ianuarie a anului 2020 și se derulează în ritm susținut. Antreprenorul a finalizat terasamentele pe lotul 1, în lungime de 42 de kilometri, și urmează să treacă la faza de asalt, ba chiar recent s-au început activitățile de terasamente și pe lotul 2, care are 36,5 kilometri.

”Transalpina de Apuseni” va avea 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 de metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și circa 200 de podețe. Lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și mai bine de 73 de kilometri de șanțuri de beton. Drumul județean străbate culmi de peste 1.00 de metri și taie zone de o frumusețe rară, cu poienițe, chei și păduri.

Proiectul „Modernizare drum judetean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rimet – Bradesti – Geogel – Macaresti – Birlesti Catun – Cojocani – Valea Barnii – Birlesti – Mogos – Valea Alba – Ciuculesti – Bucium – Izbita – Coleseni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu)” este important pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munții Apuseni, pentru că va lega orașul Abrud de Aiud, dar și de Autostrada Sebeș-Turda.

Modernizarea va scoate din izolare comune

Proiectul va ajuta cetățenii din comunele Rimet, Ponor și Mogoș să revină în mijlocul lumii. Acum, pe o suprafață foarte mare, locuiesc mai puțin de 3.000 de persoane. În prezent, drumul prezintă multe dereglări atât a îmbrăcămintei căii de rulare, cât și cedări ale structurii rutiere. În afara beneficiilor pentru locuitorii zonei, modernizarea șoselei va permite și accesul ușor al turiștilor, un plus substanțial de care aveam nevoie, căci doar cei care cunosc zona și dețin mașini de teren se încumetă să meargă pe aici.

Cheile Galbenei, loc de poveste în Apuseni

Pereții de stâncă erodați de cascade spectaculoase, arcadele naturale și bolovanii acoperiți cu verdeață fac din Cheile Galbenei o zonă de o frumusețe pură. Aici se găsesc cele mai frumoase fenomene geologice de suprafață din Munții Apuseni. Drumul a devenit acum mai ușor. După un traseu de 13 kilometri din centrul comunei Arieșeni, parcurgeți 8 kilometri pe jos, apoi încă 5 poteci pentru a ajunge în apropiere de chei.

„Faptul că pe Valea Cobleș s-a asfaltat drumul determină turiştii să ajungă până în capul văii şi de acolo printr-o drumeţie de o oră, oră şi jumătate să ajungă în Cheile Galbenei. Sunt frumoase datorită parcursului lor care se face în mod spectaculos inclusiv pe lanţuri. Acum, toamna, este spectaculos datorită culorilor pastelate. Este paradisul fotografilor”, spune ghidul turistic Cristian Ciobotărescu pentru Stirile PRO TV.