Drumul din România care a uluit Europa. A fost votat drept cel mai frumos! Se întinde pe 1.400 de kilometri
Un drum din România a uluit Europa! A primit o distincție importantă și se bucură acum de notorietate la nivel mondial.Se întinde pe 1.400 de kilometri și este unul dintre cele mai frumoase trasee montane. Află tot ce trebuie să știi despre acest drum de poveste.
Reușită de proporții pentru România
Proiectul Via Transilvanica, inițiativă ce a dus la realizarea celui mai lung traseu de drumeție din România, a fost onorat în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023, printr-o ceremonie care a avut loc în Veneția, Italia.
Proiectul a câștigat premiul publicului, în valoare de 10.000 de euro, conform unui anunț oficial transmis de reprezentanți. Via Transilvanica se întinde pe o distanță impresionantă de peste 1.400 de kilometri, făcând legături între nu mai puțin de 12 locuri de patrimoniu mondial UNESCO.
Într-un sondaj online, desfășurat la nivel european, proiectul a strâns cel mai mare număr de voturi. De precizat că la acest sondaj au participat aproximativ 27.000 de cetățeni din diverse colțuri ale Europei.
”Cu mare bucurie vă spunem că am luat premiul cel mare, cel care este cel mai valoros, pentru că exprimă încrederea și aprecierea oamenilor de peste tot din Europa și mai ales a voastră, a comunității oamenilor drumului.
Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva. Vă mulțumim pentru fiecare vot în parte, suntem atât de bucuroși și recunoscători încât prea multe cuvinte ar fi de prisos”, au transmis reprezentanții proiectului.
Cum poate fi parcurs traseul
Proiectul Via Transilvanica a fost un proiect realizat în doar 4 ani și jumăte. Cei responsabili au fost ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu şi fratele lui, Alin. În luna octombrie a anului 2022, traseul a fost oficial inaugurat în Alba Iulia printr-un eveniment special.
Vezi și: Cel mai mare traseu pentru drumeții din România. Străbate 10 județe
Acest eveniment a constat într-un târg care a adunat cele șapte regiuni traversate de traseu, destinații turistice și organizații relevante. Aici, au avut loc discuții captivante cu privire la traseul Via Transilvanica, cu participarea excursioniștilor și a celor implicați în proiect, evidențiind diverse aspecte ale acestuia.
La acest eveniment au participat peste 12.000 de oameni, generând o expunere semnificativă atât la nivel național, cât și internațional.
Acest traseu impresionant străbate 400 de localităţi din 10 județe și a fost parcurs de mii de turiști deja, deși este deschis de doar un an. Unii dintre ei l-au parcurs cu bicicleta, în timp ce alții chiar pe jos, chiar dacă au avut nevoie de două luni să ajungă de la Putna la Drobeta Turnu-Severin.
Patru tineri, nevăzători sau cu probleme, au parcurs traseul
Un grup format din doi tineri cu deficiențe de vedere și un tânăr nevăzător au reușit să străbată o distanță de 175 de kilometri pe traseul Via Transilvanica, începând din Putna și ajungând în Mureșenii Bârgăului.
Te-ar putea interesa și: Cea mai frumoasă șosea din România! Uită de Transfăgărășan. Imagini de senzaţie, te simţi ca în Rai!
Pentru această realizare impresionantă, cei doi au avut nevoie de 9 zile. Tânărul nevăzător a fost îndrumat în călătorie de sunetele create de ceilalți membri ai grupului, care i-au servit drept ghizi și însoțitori.
Deși toți aveau probleme serioase, au demonstrat că sunt un exemplu de ambiție și dedicare. Pe tot parcursul drumului, tânărul nevăzător a cerut detalii, a atins ce îi ieșea în cale și a dat dovadă de un interes de nedescris.
„Astfel de drumeți oferă sens drumului, oameni precum Daniel, Dumitru, Florin și Horea. Ei au parcurs împreună prima porțiune de Via Transilvanica, de la Putna, au ajuns la Tășuleasa Social și apoi au mers până la Mureșenii Bârgăului. Doi dintre ei se confruntă cu dificultăți de vedere, în diverse stadii, chiar până la orbire completă.
Au mers pe traseu, călăuziți de sunete și mirosuri și ne-au mărturisit că experiența pe Drumul care unește poate să schimbe vieți. Dar poate că lecția cea mai importantă este că un astfel de drum poate fi străbătut de oricine își dorește cu adevărat”, precizează cei de la Tășuleasa Social.