Dr. Radu Țincu, despre valul de infectări cu Omicron în rândul copiilor. Ce se întâmplă, de fapt

Dr. Radu Țincu, despre valul de infectări cu Omicron în rândul copiilor. Ce se întâmplă, de fapt
Medicul ATI Radu Țincu la Spitalul Floreasca Sursă foto: leparisien.fr

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca, a explicat în această dimineață motivul pentru care este nevoie de restricții, în contextul exploziei de cazuri generate de tulpina Omicron. De asemenea, dr. a abordat și cel mai dezbătut subiect din aceste zile, mai exact, necesitatea dozei a patra de vaccin. Cu privire la înmulțirea infectărilor în rândul copiilor, medicul de la Floreasca are o explicație clară care reflect situația actuală.

Cât de importantă este doza booster

În urma afirmației făcute de Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, marți, în cadrul unei conferințe de presă, legată de ineficiența dozei patru cu vaccinul actual, mai multe organizații și medici au reacționat rapid. Potrivit lui Marco Cavaleri, vaccinurile actuale nu mai fac față noilor tulpini apărute, motiv pentru care, ar fi mai necesară adaptarea compoziției viitoarelor vaccinuri la noile tulpini decât administrarea vaccinului actual în mai mult de trei doze.

Medicul Radu Țincu a transmis în acestă dimineață un mesaj referitor la scăderea eficienței actualelor vaccinuri împotriva noilor tulpini. De asemenea, acesta a confirmat informația transmisă de șefu EMA, subliniind nevoia de schimbare a compoziției vaccinului.

„Doza booster și administrarea ei, lucrul acesta a fost determinat de scăderea eficienței anticorpilor pentru variantele virale. (…) Acum ne puntem întrebarea dacă e nevoie de administrarea unei doze booster cu un alt vaccin sau să schimbăm compoziția vaccinului.

Vă reamintim că acesta nu ar fi primul vaccin care se adaptează variantelor virale. Și cel pentru gripă se adaptează variantelor gripale”, a afirmat Țincu, la Realitatea Net.

De ce este nevoie de impunerea unor restricții mai dure

În contextul în care tulpina Omicron se răspândește extrem de rapid, medicul trage un semnal de alarmă cu privirea unor măsuri stricte care să limiteze transmiterea comunitară. Având în vedere că o explozie de cazuri poate duce la limitarea multor activități economice, dr. Radu Țincu consideră de bun augur un set de reguli care să evite să se ajungă în această situație de criză.

„În momentul în care varianta Omicron devine dominată și cu transmitere accelerată -la noi nu s-a întâmplat încă – în interval de 10 zile vom avea o creștere exponențială. Avem, deci, nevoie de o limitare a ritmului de îmbolnăvire.

Dincolo de efectele medicale, vor fi efecte socio-economice. Ce se întâmplă cu activitatea celor mai accesate servicii?

Trebuie să ne asigurăm că nu vom avea o creștere care să ducă la oprirea activităților în toată țară”, a adăugat acesta.

Cu privire la infectarea unui număr mult mai mare de copii, față de valurile anterioare, Radu Țincu susține că acest val de infectări este strict determinat de rata mică de vaccinare la această categorie de vârstă.

„Predispoziția e dată de faptul că grupele pediatrice nu sunt vaccinate. Neavând niciun fel de protecție, ele se infectează. Nu există o schimbare în felul în care acționează Omicron pentru a îmbolnăvi copiii”, a arătat medicul.

În concluzie, tulpina Omicron nu acționează mai agresiv în rândul copiilor, ci se transmite mai repede decât variantele anterioare, crescând totodată rata de îmbolnăvire și de dezvoltare a unor forme mai grave.