Dr. Radu Țincu, despre simptomele diferite ale noilor variante Covid-19. La ce trebuie să fim atenți: „Durerea de gât nu mai este atât de frecventă”
Pandemia de Covid-19 este departe de a se termina, iar acest lucru devine din ce în ce mai evident, având în vedere explozia de cazuri din toată lumea, inclusiv din România. Medicul Radu Țincu a explicat, recent, la ce simptome trebuie să fim atenți atunci când începem să ne simțim rău și care dintre ele indică o posibilă infecție cu Covid-19.
România, amenințată de un nou val Covid-19?
Cazurile de Covid-19 cresc de la o zi la alta, iar numărul infectărilor ajunge să concureze cu cel din valurile anterioare. În cursul zilei de marți, în România au fost înregistrate 7.658 cazuri noi de persoane infectate, cu 4.370 mai multe față de ziua anterioară. Porivit INSP, 1.551 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore le reprezintă pacienții reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Spre deosebire de varianta clasică Omicron, respectiv BA.2, noile subvariante aduse în mare parte din strîinătate, par să aibă simptomatologie diferită. Iată ce ne îndeamnă medicul primar ATI, de la Spitalul Floreasca.
”Dacă discutăm de varianta Omicron, într-adevăr, durerea de gât a fost simptomul preponderent. De ce acest lucru? Pentru că Omicron se multiplica la nivelul faringelui, nu mai cobora atât de profund în căile aeriene așa cum o făcea varianta Delta, care producea o bronhopneumonie virală.
Variantele de după Omicron, cele pe care le avem în prezent, s-au schimbat și mai mult în simptomatologie. Durerea de gât nu mai este atât de frecventă, însă febra, durerea de cap, durerile musculare se pare că sunt simptome mai asociate acestor noi variante virale.
Ceea ce în schimb am pierdut, am pierdut acele simptome asociate gustului și mirosului.
Astăzi, variantele circulante nu mai produc decât în cazuri extrem de rare pierderea gustului sau a mirosului.În acest moment, recomandarea este ca persoanele de peste 60 de ani, cu boli cronice, să fie extrem de prudente în a evita îmbolnăvirea chiar și cu variantele actuale”, a explicat dr. Radu Țincu la la Știrile B1 TV.
Masca de protecție va deveni obligatorie în anumite locuri
Într-o perioadă în care infectările Covid-19 pot atinge cifre nedorite, ministrul Sănătății a anunțat că nu dorește ca România să revină la starea de alertă, însă anumite restricții anti-Covid-19 se vor reintroduce. Printre acestea se numără purtarea obligatorie a măștii de protecție în unitățile medicale unde există pacienți infectați.
„E un ordin din anul 2016, ordinul 1101 care este disponibil în acest moment. Acesta își poate face efectul fără niciun fel de probleme la nivelul unităților sanitare. Dacă discutăm în general, masca trebuie purtată în spațiile închise, aglomerate și în mijloacele de transport în comun.
Noi nu putem face decât o recomandare în momentul de față, dar, în mod evident, dacă va există o situație care să pună sistemul de sănătate în pericol, în ceea ce privește gradul de absorbție al pacienților, fie COVID, fie alte patologii, sigur că noi vom prezenta această situație, iar Guvernul României va lua măsurile pe care le consideră necesare într-un astfel de context”, a declarat ministrul Alexandru Rafila la DCMedical.