26 apr. 2022 | 10:32

Dr. Carmen Dorobăț, semnal de alarmă privind simptomele noului virus hepatic în rândul copiilor. Cu ce pot fi confundate foarte ușor

Știri generale
Dr. Carmen Dorobăț, semnal de alarmă privind simptomele noului virus hepatic în rândul copiilor. Cu ce pot fi confundate foarte ușor
Carmen Dorobăț, medic infecționist în Iași

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi avertizează toți părinții cu privire la pericolul reprezentat de noul virus hepatic al căror origini nu se cunosc. OMS a anunțat că, până în acest moment, au fost descoperite 169 de cazuri de hepatită la copii din 11 țări, cei mai mulți copii afectați provenind din Marea Britanie. Potrivit medicului Carmen Dorobăț, părinții trebuie să fie foarte atenți la anumite simptome, ele regăsindu-se și în cazul altor afecțiuni.

Cum se transmite noul virus hepatic cu origini necunoscute

Potrivit medicului infecționist din Iași, acest virus este dat de o tulpină virală, drept urmare, transmiterea are loc în mare parte pe cale virală, dar și prin contact direct, ceea ce crește exponențial riscul îmbolnăvirilor. Printre cele mai esențiale metode de prevenție se regăsește o bună igienă a mâinilor, dar și păstrarea distanței, ca și în cazul infecției cu Covid-19.

„Este vorba de o tulpină virală ce se transmite ușor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 77% dintre cazurile studiate par să fie date de un adenovirus, dar care nu a fost încă descris.

El se transmte predominant pe cale respiratorie, dar și prin contact direct, adică supraviețuirea virusului pe fel și fel de obiecte. Deci, este necesar să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța, fix ca în cazul Covid.

Nu s-a putut pune în evidență o anumită corelație între modul cum se transmite acest virus, pentru a putea să se ia cu exactitate măsurile de prevenire. Trebuie să ținem seama de măsuri de igienă și să evităm pe cât putem aglomerația și colectivitățile închise”, a transmis medicul infecționist, la Realitatea Plus.

Care sunt cele mai întâlnite simptome ale virusului hepatic

Medicul Carmen Dorobăț atrage atenția asupra simptomelor care apar preponderant la copiii cu vârsta de până la 16 ani. În mare parte, disconfortul apare la nivel digestiv și ocular, ceea ce solicită efectuarea de urgență a unor analize specifice.

„Pentru că este vacanță, trebuie să fim atenți la măsurile de precauție, iar simptomele sunt manifestari digestive și coloratura galbena a ochilor și urina închisă la culoare, adică se asemenea cu berea. Vârsta maximă până la care s-a evidențiat această hepatită este în jur de 16 ani.

Trebuie să meargă să faca analize micuțul, dacă are simptome, iar la sfatul medicului, împreună cu infecționistul, se vor lua măsuri”, a declarat medicul Carmen Dorobăț, potrivit sursei citate.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Dispar unele pensii. Românii care ar trebui să se grăbească să-și depună dosarul
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Capital.ro
Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște. Ce este interzis să faci în Săptămâna Luminată
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
TRADIȚII în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ! Ce trebuie să faci de LUNI
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro