În ultimele zile scandalul din jurul vaccinului AstraZeneca a luat o nouă conotație. Mai multe autorități responsabile pentru campaniile naționale de vaccinare UE au întrerupt temporar vaccinarea. Aceasta este o măsură de precauție luată în lumina situației apărute. În acest timp EMA investighează o serie de evenimente reclamate după vaccinarea cu Astrazeneca Este vorba de cheaguri de sânge la persoanele care au primit vaccinul. Medicul Beatrice Mahler a decis să facă câteva declarații, bazate pe datele științifice de până acum.
La nivelul României, cât și în celelalte țări din UE, au fost raportate efecte secundare dure după vaccinarea cu AstraZeneca. Multe dintre aceste efecte au legătură cu formarea de tromboze, cheaguri de sânge, care au dus ulterior la alte complicații.
România, alături de alte 19 state europene, au pus în carantină un lot de vaccin primit de la AstraZeneca, după reclamarea acestor efecte. Printre cei care au decis să vorbească pe marginea acestui subiect, a fost și doctorul Beatrice Mahler.
Managerul spitalului ”Marius Nasta”, într-un interviu recent a vorbit despre legătura dintre vaccin și aparița acestor efecte secundare dure.
”Până în acest moment, din datele științifice care sunt publicate, nu există nici măcar o singură dovadă de tromboză indusă de vaccin. Noi cred că ar trebui să mergem mai departe de acest aspect. Ar trebui să știm ce se întâmplă de fapt într-o tromboză a vaselor atunci când sângele se coagulează în vase. Și să nu uităm că riscurile care duc la coagularea sângelui în vase țin de patologiile pe care le are pacientul. Sau de scăderea unbor factori care ne protejează împotroiva acestor tromboze.
Nu avem date suficiente despre cazurile care au avut astfel de evenimente nefericite. Cu siguranță trebuie făcute publice aceste date pentru a avea informații transparente și corecte. Din informațiile pe care le avem până acum și din recomandările Agenției Europene nu avem date științifice care să facă legătură între tromboză și administrarea unui vaccin”, a declarat dr. Beatrice Mahler marți, la Digi24.
Conform datelor, EMA colaborează îndeaproape cu compania pentru a rezolva situația. Au fost aduși și experți în tulburări de sânge, dar și alte autorități din domeniul sănătății, inclusiv MHRA din Marea Britanie, pe baza experienței sale cu aproximativ 11 milioane de doze administrate de vaccin. Colaborarea, spune EMA, este necesară pentru a elucida dacă efectele secundare reclamate au legătură directă cu administrarea vaccinului AstraZeneca.
Investigația EMA a continuat în weekend și o analiză riguroasă a tuturor datelor referitoare la evenimentele tromboembolice va fi efectuată în zilele următoare. Experții analizează în detaliu toate datele disponibile.
Se analizează și circumstanțele clinice din jurul unor cazuri specifice. Demersurile sunt făcute pentru a stabili dacă vaccinul ar fi putut contribui sau dacă evenimentul ar fi fost probabil din alte cauze.
”Comitetul de siguranță al EMA va revizui în continuare informațiile. S-a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a concluziona informațiile colectate și orice alte acțiuni care ar putea fi necesare.”, se spune în comunicatul EMA.
Vaccinul AstraZeneca este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirus la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Vaccinul COVID-19 AstraZeneca este alcătuit dintr-un alt virus, modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2.
Vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu conține virusul în sine și nu poate provoca COVID-19, conform producătorului. Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca sunt de obicei ușoare sau moderate și se ameliorează în câteva zile după vaccinare.