Dovada supremă a alianței Ungariei cu Rusia. Cum se impune Viktor Orban în fața Consiliului European

de: Ștefan R. Apostol
21 06. 2022

Nu de puține ori Europa a asistat la flirtul Ungariei cu Vladimir Putin. Această stare de fapt nu a început cu Viktor  Orban. Actualul premier, însă, este cel care a transformat totul într-o căsătorie inegală. Cum a ajuns un politician care și-a lansat cariera pe fundalul sloganurilor anti-rusești să devină principalul aliat al lui Putin în UE? Este una din marile întrebări ale acestor ultimi ani. Recent a apărut dovada supremă a alianței Ungariei cu Rusia, dar și cum se impune Orban în fața Consiliului European.

Încurajările lui Viktor Orban pentru Vladimir Putin

În iunie 1989, Viktor Orban era un student la drept în vârstă de abia 26 de ani, care s-a catapultat la faima mondială cu un discurs în Piața Eroilor din Budapesta.

Tânărul student de atunci cerea guvernului să înceapă imediat discuții despre retragerea trupelor rusești din Ungaria.

Totul se întâmpla într-o perioadă de tranziție politică delicată, când Ungaria era pe cale să se elibereze treptat de sub dominația sovietică, dar fără nicio garanție de succes.

Tot atunci, Viktor Orban a devenit instantaneu un simbol al curajului și al libertății pentru mulți.

Mai târziu s-a dovedit că trupele sovietice se îndreptau deja spre ieșirea din țară. Orban era pe deplin conștient de acest lucru.

Este momentul în care politicianul a profitat cu măiestrie de impulsul politic pentru a-și construi moștenirea de luptător pentru libertate.

Timp de aproape două decenii, Viktor Orban a rămas fidel poziției sale proeuropene și anti-Kremlin. Cu toate acestea, în februarie 2022, la 32 de ani de la discursul său revoluționar din Piața Eroilor, același Orban a stat cu mâinile în sân.

În tot acest timp timp Vladimir Putin a atacat Occidentul și, ulterior, invada Ucraina.

Premierul ungar a fost cel care a semnat aderarea Ungariei la NATO în 1999. Este același politician care, în timpul invaziei Rusiei în Georgia în 2008, a calificat-o drept o „acțiune imperialistă politică de putere pură”.

Este, de altfel, o propoziție pe care ar folosi-o mult mai degrabă pentru a descrie Bruxelles-ul în aceste zile.

Viktor Orban

A apărut dovada supremă a alianței Ungariei cu Rusia

Încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, Viktor Orban, deși, așa cum spuneam, nu este inițiatorl flirtului ruso-mghiar, s-a poziționat de partea Rusiei.

Acțiunile și, pe alocuri, dicsursurile acestuia, au dat un semnal puternic Occidentului, în raport cu acțiunile lui Putin din Ucraina.

Republica Moldova, care se află între ciocan și nicovală, a încercat să treacă de partea UE, cerând imperativ statutul de candidat la integrare.

Deși, politic vorbind, vecinii de peste Prut nu sunt optimiști, există totuși o speranță. Mai ales dacă se crează precedentul cu acceptarea Ucrainei, în același context tensionat la războiului.

Cu toate astea, sunt voci care se poziționează dur în raport cu liderul partidului de conducere maghiar, Viktor Orban.

Printre aceștia și eurodeputatul Eugen Tomac, care declară „Să impui condiţii nerealiste pentru acordarea R. Moldova şi Ucrainei a statutului de candidat la UE arată cât de mult urăşti proiectul european pe care îl şi subminezi din interior”.

Același unionist eurodeputat spune că a apărut dovada supremă a alianței Ungariei cu Rusia.

În același timp vorbește și de cum se impune Orban în fața Consiliului European, declarând:

„Orban nu ratează nicio ocazie pentru a-şi afişa servilismul faţă de Putin. Să vii cu doar trei zile înainte de şedinţa decisivă a Consiliul European şi să impui condiţii nerealiste pentru acordarea R. Moldova şi Ucrainei a statutului de candidat la Uniunea Europeană arată cât de mult urăşti proiectul european pe care îl şi subminezi din interior.”, scrie pe Facebook liderul PMP, Eugen Tomac.

Poziția lui Viktor Orban de partea lui Putin nu este la prima sa iterație.

Dar acum, poate mai mult ca oricând, poziționarea pro-rusă ar putea să coste Ungaria.