Două tipuri de măsuri: Cu aplicabilitate imediată și aplicabilitate graduală.
Conform unui comunicat transmis astăzi, de către Președintele Iohannis, România intră în ”Starea de Urgență”, pe baza unui decret dat și semnat de Președinte. Tot astăzi, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că starea de urgenţă pe întreg teritoriul României va fi pentru 30 de zile.
Două tipuri de măsuri: Cuaplicabilitate imediată și aplicabilitate graduală
Măsurile anunţate de preşedinte nu toate se vor aplica imediat, ci doar pe măsură ce situațiile le vor impune. În comunicatul dat astăzi de Președintele Iohannis s-au atins punctele importante din decretul ”Stării de Urgență”, măsurile aspre luate fiind justificate, dată fiind starea de fapt din acest moment de pe teritoriul României.
Decretul va ajunge în Parlament, iar PSD va încerca sa gestioneze cât mai repede acest aspect și să se voteze cât mai repede, cu sau fără amendamente, reproșul fiind lipsa amendamentelor pe plan economic. Dacian Cioloș a spus că ceea ce se întâmplă, și deciziile ar fi trebuit luate în colaborare cu mediul de business din România, tocmai datorită imapctului pe care îl va avea asupra economiei și, implicit, asupra afacerilor din mediul de business românesc.
Două tipuri de măsuri cu aplicabilitate imediată și de aplicabilitate graduală ar fi:
-
- închiderea grabnițelor,
- oprirea metroului,
- rechiziționarea medicamentele și a echipamentelor medicale.
Ministrul de Interne devine în această situație o persoană foarte importantă, fiind cea care va aplica toate măsurile propuse prin decretul dat astăzi de Președintele Iohanis. șa cum specificam mai sus, toate măsurile sunt cu aplicabilitate graduală, dar toate astea vor intra în vigoare, după ce decretul va ajunge la Parlament, care îl va semna în 5 zile, apoi va fi contrasemnat de premierul Orban, apoi va fi publicat în Monitorul Oficial. Se va vota electronic de catre parlamentari, prin tablete asigurate de STS. În cazul în care nu se aprobă în 5 zile, acest decret va fi revocat și va trebui ca președintele să vină cu un alt decret, care va urma aceiași pași procedurali.