Două materii ies din programa școlară la gimnaziu. Planul Ministerului Educației
Începând din toamnă notele la religie ar putea dispărea, iar alte două materii să nu mai fie obligatorii la gimnaziu.
Din programa școlară ar putea fi scoase două materii. Care este planul Ministerului Educației
Notele de la Religie, Educație Fizică, Desen și Muzică ar putea fi înlocuite cu calificativele. Educația tehnologică și Consilierea și dezvoltarea personală ar putea fi eliminate definitiv de la gimnaziu, din toamnă.
Într-o variantă de plan-cadru în lucru la Ministerul Educației sunt prevazute aceste schimbări. Potrivit acestui document, Desenul și Muzica nu ar mai fi obligatorii, elevii urmând să aleagă care dintre cursuri să urmeze.
Varianta a doua
Într-o a doua variantă de plan-cadru aflată în lucru se elimină materia Limba latină, sunt tăiate orele de la Limba modernă numărul 2, de la Chimie, Fizică, Biologie, Geografie și Istorie. Dispar materiile Consiliere și dezvoltare personală și Educație tehnologică.
Tăierile de ore și eliminările de materii pentru învățământul preuniversitar sunt pregătite de Ministerul Educației, acesta fiind obligat ca din 14 septembrie să aplice legea care prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu, scrie edupedu.ro.
Varianta a treia
A treia variantă este construită pe baza chestionarelor lansate de Ministerul Educației către părinți și profesori. De remarcat că și în aceste variante realizate pe baza răspunsurilor societății, Religia rămâne ca materie obligatorie cu 1 oră pe săptămână din clasa a V-a până în clasa a VIII-a. Asta în timp ce alte materii apar inclusiv cu jumătăți de oră în planul-cadru.
Un proiect al parlamentarului Liviu Pop a fost votat în 2019 de către parlament, prin care este stabilit numărul de ore pentru cele trei cicluri din învățământul preuniversitar.
Legea votată în octombrie și promulgată în luna noiembrie de către președintele Klaus Iohannis prevede în medie 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 de ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 acum) și 30 la liceu.