Dorel Vișan, oripilat de afacerea secolului: ”N-aș mânca!”. Nutriționiștii români trag un semnal de alarmă EXCLUSIV
Carnea artificială sau printată 3D, care inițial era privită ca o mare curiozitate, câștigă teren. Pare să fie soluția salvatoare în rezolvarea problemei alimentației globale. Este însă și sănătoasă? Codruța Pantelimon, specialist în nutriție, face dezvăluiri, exclusiv pentru Playtech Știri. Veștile nu sunt deloc optimiste. Am cerut și părerea actorului Dorel Vișan, care deține o fermă la Cluj, fiind adeptul unui stil de viață sănătos.
Carnea printată 3D, afacerea secolului? Ce conține, de fapt
Carnea printată 3D e afacerea pe care a pariat un start-up din Barcelona, NovaMeat, care și-a prezentat un produs din această gamă. E vorba despre o bucată de carne, care a fost creată cu ajutorul unei imprimante. Ca orice altă imprimantă 3D care reușește să printeze carne, și aceasta folosește anumite instrucțiuni digitale.
Practic, creatorii aleg câtă grăsime trebuie să aibă bucata de carne, cum să fie distribuită, mărimea și textura. E un plus cu care alte companii, care realizează carne artificială în acest moment (Impossible Foods, Beyond Meat), nu se pot lăuda. Dezvoltarea unei bucăți de carne sintetice necesită însă mult timp. Practic, toate nanofibrele proteinelor din plante trebuie să fie rearanjate, astfel încât acestea să imite structura animală. Aminoacizii preluați din mazăre și orez, care au rolul de a asigura necesarul nutrițional, sunt apoi adăugați. Pasta rezultată se printează.
Dorel Vișan, adeptul unui stil de viață sănătos: ”Progresul trebuie controlat”
Contactat de Playtech Știri, actorul Dorel Vișan (86 de ani), vestit ca fiind adeptul unui stil de viață sănătos, și-a exprimat părerea despre revoluționara carne printată 3 D. Pe care o consideră un real pericol pentru sănătatea omenirii:
”Am auzit de acest produs, trebuie să fie ceva minunat, însă pentru distrugerea omului, așa cum este și inteligența artificială. Progresul trebuie controlat, ceea ce se inventează trebuie trecut printr-un filtru moral. Gustul de șorici de fermă poate fi reprodus, poți să te păcălești, poate că-l imită perfect, dar nu-i șorici, de fapt. Eu n-aș mânca așa ceva. Acest produs artificial poate declanșa cancer, s-ar putea să nu fie recunoscut de celula umană. Noi facem o crimă continuă. Cu tot ce mâncăm omorâm, ne sinucidem. Carnea artificială va fi o formă în plus de sinucidere!”.
Citiți și:
Adevărul despre „carnea“ printată 3D s-a aflat. Cât de sănătoasă este, de fapt
Codruța Pantelimon, nutriționist: ”Nu este recunoscută de organismul uman”
Cât de sănătoasă este însă această carne printată 3D, realizată în laborator? Iată ce spune nutriționista Codruța Pantelimon. Ea trage un semnal de alarmă în privința acestui produs artificial:
”Nu este în niciun caz în beneficiul omului. Este vorba despre carnea artificială, creată în laborator, indiferent de mărimea acestui așa-zis beneficiu, pentru scăderea sacrificării animalelor. Însă, oamenii sunt liberi să aleagă, pe parcursul vieții, ce fel de alimentație îmbrățișează, în funcție de orientarea religioasă, de anotimp, în funcție de regiunea unde locuiește, în funcție de „n” factori. Din păcate, această carne artificială nu este recunoscută de către organismul uman. Această practică este deja implementată în SUA. Soțul, lucrând acolo, îmi citea etichetele din magazin: „carne” (normal, cea artificială) cu aromă de: și aici îți alegi aromele, de pui, de vită, de pește. Sunt „prefabricate” dăunătoare organismului, căci acesta nu poate procesa și, mai important, nu poate elimina aceste E-uri dăunătoare din organism, acumulându-se la interior, și, în timp, cauzând acele afecțiuni periculoase cu litera ”c””.
Citiți și:
Ce conține un file de somon făcut la imprimantă 3D. A ajuns deja în magazine
De ce este denumită, de fapt, ”carne printată 3D”?. Care este publicul țintă?
Codruța Pantelimon atrage atenția referitor la publicul țintă, ales în funcție de denumirea atât de modernă:
”Această industrializare a fost dusă la extrem, împotriva naturii, a naturalului. În niciun caz, această ”carne” artificială nu este bună. I se spune „carne imprimată 3D” intenționat, pentru a atrage curiozitatea generației tinere, pentru că, în opinia mea umilă, ei sunt țintă, fiind de notorietate atracția lor spre aceste denumiri. În concluzie, un mare NU pentru această carne artificială, cu diferite arome artificiale!”.
”Omul modern nu mai face mișcare, apar boli”
Codruța Pantelimon explică și de ce foarte mulți tineri sunt diagnosticați cu boli grave:
”Cea mai veche practică, în asigurarea hranei, era vânătoarea, pentru a asigura nutrienții, proteina luptătorilor, gladiatorilor sau a acelora care parcurgeau zeci de kilometri pe zi, în căutarea hranei. De aici și afecțiunile noi apărute omului modern, el nu mai face mișcare, devenind sedentar. Deci, nu sacrificarea animalului e problema, pentru a inventa ”carnea artificială”, ci lipsa mișcării sănătoase. Și, ca să conchidem, îl amintesc pe Hipocrate, părintele Medicinei: ”Suntem ceea ce mâncăm”. Adică, acum suntem artificiali?””, a mai menționat nutriționista vedetelor, în exclusivitate pentru Playtech Știri.