Dominic de Habsburg, nepotul lui Ferdinand I, la un pas să scape de dosarul penal. Ce au făcut ieri magistrații din cadrul Judecătoriei Iași
Ducele Dominic de Habsburg Lothrigen, nepotul lui Ferdinant I, ar putea scăpa de acuzația de distrugere. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis ieri excepțiile invocate. Acesta este la un pas de a scăpa de dosarul penal.
Dominic de Habsburg ar putea scăpa de dosarul penal
Dominic de Habsburg a fost trimis în judecată în urmă cu câteva luni, deoarece ar fi lăsat în voia sorții un monument istoric din județul Iași. Pe 10 septembrie 2019, procurorii din cadrul Parchetului e pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată pe nepotul lui Ferdinand I, sub acuzația de distrugere.
„Instanța admite excepția nelegalității actelor de urmărire penală. Constată nulitatea ordonanței de efectuare în continuare a urmăririi penale din data de 9 iunie 2016, confirmată de procuror pe data de 10 iunie 2016, emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, a ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale din data de 19 decembrie 2017, față de inculpatul Dominic Habsburg Lothringen, precum și a actelor subsecvente emiterii ordonanțelor expuse mai sus. Pune în vedere procurorului să comunice, în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Fixează termen pentru continuarea procedurii de cameră preliminară pe data de 3 august 2021, pentru când vor fi citate părțile și va fi încunoștiințat procurorul”, au afirmat ieri judecătorii ieșeni.
Acuzat de distrugere
În urmă cu câțiva ani, reprezentanții Parchetului declarau că dosarul este în lucru, fiind vorba despre nepoții Regelui Ferdinand I. Aceștia erau suspectați de lăsarea în paragină a unui monument istoric. Procurorii au anchetat degradarea Conacului din Poieni, fiind primit de urmașii lui Ferdinand I în anul 2007.
În anul 2009, noii proprietari au cerut Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Iași un aviz pentru a putea înstrăina conacul. Din cauza faptului că terenul și clădirea nu și-au găsit cumpărător, monumentul istoric a rămas de izbeliște. De-a lungul timpului a fost prădat de localnici, de la tablă până la cărămizi.
„Printr-o retrocedare, conacul a revenit reprezentanților familiei respective. Însă proprietarul nu a respectat prevederile legale, iar, de acolo, unii s-au «împrumutat» cu diverse bunuri. La un moment dat, un perete a căzut peste un cetățean, provocând decesul său. În urmă cu aproximativ 10 ani, noi am formulat o sesizare la Poliție cu privire la faptul că noul proprietar nu a respectat obligația de a asigura paza la acel monument, Conacul din Poieni”, afirma în trecut Virgil Babîi, fostul manager al Direcției de Cultură Iași.
Ca urmare a plângerii, a fost deschis un dosar care a fost soluționat cu amendarea proprietarului. Însă, potrivit „BZI„, decizia a fost contestată, iar dosarul a fost redeschis.