25 feb. 2024 | 19:33

Doliu uriaș în România! A murit criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, vestea tristă din această seară

Monden
Doliu uriaș în România! A murit criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, vestea tristă din această seară
Doliu în România

Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu a încetat din viață la vârsta de 76 de ani. Vestea a fost primită cu mare tristețe de către criticul Daniel Cristea-Enache, care a deplâns moartea cunoscutului istoric literar.

A murit Alex Ștefănescu, critic și istoric literar

„O veste care aduce tristețe în cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu. Dumnezeu să-l odihnească”, a scris criticul Daniel Cristea-Enache duminică, pe Facebook.

Vezi și: Veste teribilă, fotbalul mondial este din nou în doliu. A murit primul jucător britanic al cărui transfer a costat ”greutatea lui în lingouri de aur”

Directorul Muzeului Național al Țăranului Român, Virgil-Ștefan Nițulescu, a exprimat și el regretul pentru pierderea unui „om cultivat și sensibil”, care era cunoscut pentru umorul său fermecător.

„M-am bucurat, mulți ani, de prietenia și aprecierea lui Alex Ștefănescu. La un moment dat, s-a supărat pe mine, pentru că aveam opinii politice diferite.

Am încercat să îi amintesc o lecție pe care o învățasem de la el: ultima sa întâlnire cu Marin Sorescu, în care poetul l-a întrebat ce rost a avut să nu își mai vorbească atâția ani, pentru că aveau opinii politice diferite.

Deja, nu a mai fost posibil. Alex a ars punțile. Îmi pare rău. Era un om cultivat și sensibil. Avea foarte mult umor și asta îl putea face fermecător. Dar punea, după mine, prea multă patimă în tot ce făcea. Altfel, după cum a spus chiar el, cea mai mare avere a vieții lui au fost cărțile. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis Nițulescu.

Viața și cariera lui Alex Ștefănescu

Alex Ștefănescu (Alexandru Ștefănescu), critic literar și prozator, s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj. A absolvit liceul la Suceava în 1965, apoi a urmat cursurile Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității din București (1965-1970).

În timpul carierei sale, Alex Ștefănescu a fost redactor la mai multe publicații literare importante, precum „România literară”, „Flacăra” și „Magazin”.

Vezi și: Veste cruntă pentru fotbalul mondial: Gianluca Vialli a murit, la doar 58 de ani. „Ciao, Stradivialli. Odihnește-te în pace!”

A debutat în scris în 1965, cu poezie, și în critică în 1970, cu un articol despre Dimitrie Stelaru, apărut în revista „Luceafărul”. A publicat numeroase volume de critică literară, teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru și publicistică.

Este cunoscut și pentru realizarea de dramaturgii și scenarii pentru televiziune, precum și pentru emisiunile culturale pe care le-a realizat la diferite posturi TV.

Recent, în 2022, a publicat cartea „Despre impuritatea literaturii” la Editura Corint.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actrița iubită de milioane de români care a avut o dramă neștiută și un destin tragic. Ce cuvinte a rostit înainte să moară
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Familiile regale au luat cu asalt o stațiune românească. Aici e Raiul pe pământ
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Se poate rămâne fără banii din CONTUL BANCAR. Informația a fost anunțată în mod oficial
Capital.ro
Horoscop 12 mai 2024. Berbecii prioritizează odihna, Racii fac schimbări importante
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro