Criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu a încetat din viață la vârsta de 76 de ani. Vestea a fost primită cu mare tristețe de către criticul Daniel Cristea-Enache, care a deplâns moartea cunoscutului istoric literar.
„O veste care aduce tristețe în cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu. Dumnezeu să-l odihnească”, a scris criticul Daniel Cristea-Enache duminică, pe Facebook.
Directorul Muzeului Național al Țăranului Român, Virgil-Ștefan Nițulescu, a exprimat și el regretul pentru pierderea unui „om cultivat și sensibil”, care era cunoscut pentru umorul său fermecător.
„M-am bucurat, mulți ani, de prietenia și aprecierea lui Alex Ștefănescu. La un moment dat, s-a supărat pe mine, pentru că aveam opinii politice diferite.
Am încercat să îi amintesc o lecție pe care o învățasem de la el: ultima sa întâlnire cu Marin Sorescu, în care poetul l-a întrebat ce rost a avut să nu își mai vorbească atâția ani, pentru că aveau opinii politice diferite.
Deja, nu a mai fost posibil. Alex a ars punțile. Îmi pare rău. Era un om cultivat și sensibil. Avea foarte mult umor și asta îl putea face fermecător. Dar punea, după mine, prea multă patimă în tot ce făcea. Altfel, după cum a spus chiar el, cea mai mare avere a vieții lui au fost cărțile. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis Nițulescu.
Alex Ștefănescu (Alexandru Ștefănescu), critic literar și prozator, s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj. A absolvit liceul la Suceava în 1965, apoi a urmat cursurile Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității din București (1965-1970).
În timpul carierei sale, Alex Ștefănescu a fost redactor la mai multe publicații literare importante, precum „România literară”, „Flacăra” și „Magazin”.
A debutat în scris în 1965, cu poezie, și în critică în 1970, cu un articol despre Dimitrie Stelaru, apărut în revista „Luceafărul”. A publicat numeroase volume de critică literară, teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru și publicistică.
Este cunoscut și pentru realizarea de dramaturgii și scenarii pentru televiziune, precum și pentru emisiunile culturale pe care le-a realizat la diferite posturi TV.
Recent, în 2022, a publicat cartea „Despre impuritatea literaturii” la Editura Corint.