Doliu uriaș în radio. A murit o voce emblematică pentru istoria României

de: Ștefan R. Apostol
25 06. 2021

Presa sportivă și radioul românesc sunt mai sărace acum. Una din vocile sale emblematice, Ion Ghițulescu a încetat din viață la 90 de ani. Din 1951 și până în 1996 a fost vocea care a relatat de la cele mai importante evenimente sportive. Multe din aceste transmisiuni au fost cu Naționala României de fotbal.

Ion Ghițulescu, o viață dedicată sportului și radioului

S-a născut în 1930, pe 27 august, cel ce avea să devină monstrul sacru al presei sportive și al radioului. Bucureștean get-beget, Ion Ghițulescu termină licelul la celebrul colegiu „Sfântul Sava”, ca mai apoi să devină student al Facultății de Ziaristică. Înainte de a intra la facultate, în 1951, pe când avea 21 de ani, devine reporter la Radodifuziunea Română.

Având afinități și o reală pasiune pentru sport, Ion Ghițulescu activează în cadrul redacției sport a postului național de radio. Ulterior, la 9 ani de la intrarea sa pe poarta radioului, în 1960 devine, la numai 30 de ani, şeful Secţiei Sport şi Informaţii până în 1989. În anul în care a preluat șefia secției de sport, celebrul realizator a fost printre primii care inițiază o emisiune-reportaj înregistrată pe bandă magnetică, intitulată „Cu microfonul printre sportivi”. 

Primele emisiuni „Radio Vacanța”

În 1967 a fost inițiatorul emisiunilor „Radio Vacanța”.

„Deocamdată aş vrea să vă spun ce a însemnat această Radio Vacanţa, ceea ce se cheamă preisotrie a ei şi pe urmă în primele zile după apariţie. În pre-istorie înţeleg momentele de pregătire. Cei care au venit cu ideea pentru a face Radio Vacanţa au fost doi, trei oameni din conducerea Radioului, Radioteleviziunii, vicepreşedinţii. Era Octavian Paler, era Ioan Grigorescu şi era George Ionescu.

Ei au venit cu această idee. Eu făceam în afară de sport şi emisiuni de divertisment, să zic aşa, printre care „De toate pentru toţi”. Mmi s-a dat mie sarcina de a definitiva această ideea. Şi am făcut-o împreună cu cei de la Radio România Internaţional, de fapt,. Primul redactor şef a fost George Popa de la italiană. A plecat la Radio Vatican. Am creat acest program al Radio Vacanţa care a fost acceptat de conducere.”, povestea Ion Ghițulescu despre emisiunile „Radio Vacanța”.

Între timp, în 1974 termină și Facultatea de Ziaristică. Din 1967 și până în 1989 Ion Ghițulescu a fost vicepreședinte al Asociaţiei Presei Sportive din România. În 1969 Ion Ghițulescu alături de Catinca Ralea, avea să transmită în România unul din cele mai importante momente ale omenirii, aselenizarea misiunii Apollo 11 pe lună. Ulterior, din 1990 până 1996 a deţinut funcţia de director de programe al Radiodifuziunii Române.

„S-a stins din viață un monstru sacru”

Ion Ghițulescu pentru generații întregi a devenit vocea sportului transmis pe undele radioului. Realizator al unei celebre emisiuni sportive, „Fotbal la minut”, Ion Ghițulescu avea să devină unul din cei mai importanți comentatori radiofonici de sport. A totalizat peste 1.700 de transmisii de la evenimente sportive, de la meciurile Naționalei de fotbal și până la Jocurile Olimpice, Campionatele mondiale de Fotbal și chiar cele de handbal. A participat, ca și comentator, la Campionatele Mondiale de fotbal din anii 1966, 1990, 1994.

Din păcate, la 90 de ani și cu mari probleme de sănătate, vocea radioului românesc, Ion Ghițulescu, s-a stins din viață. Conform apropiaților, acesta a decedat acasă, exact așa cum și-a dorit. Imediat după anunțul decesului personalități din sportul și showbizul românesc și-au adus omagiile. Printre cei care au vorbit despre cine a fost Ion Ghițulescu îi amintim pe Mircea Lucescu, un alt celebru comentator radiofonic, Ilie Dobre, precum și celebrul realizator tv Dan Negru, conform playtech.ro.

”Performanțele lui in radio sunt uriașe. Campionatele Mondiale de Fotbal sau Olimpiadele se auzeau la radio cu vocea lui Ghițulescu.

„Fotbal minut cu minut” era vârful radioului românesc in perioada lui de glorie…Prin vocea lui i-am cunoscut pe Balaci, Cămătaru, Duckadam, Lăcătuș.” a transmis Dan Negru.