Doliu pentru Cristian Mungiu. Tatăl regizorului a murit, drama prin care trece

de: Ana Chivu
12 10. 2021

Doliu în familia Munghiu. A murit cercetătorul specializat în tratarea durerii și unul din cei mai respectați profesori ai medicinei din Iași. Bărbatul s-a stins după o serie de probleme cu inima.

Doliu în Medicină: a murit Ostin Munghiu

Profesorul universitar Ostin Munghiu a murit în cursul nopții trecute. Acesta a fost tatăl regizorului Cristian Mungiu și al analistului Alina Munghiu-Pippidi. Bărbatul s-a stins din viață din cauza unor probleme cu inima. Marele profesor a introdus disciplina algeziologiei (studiul durerii) în România.

Acesta s-a născut la Iași în data de 16 octombrie 1941 și a făcut studiile universitare la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. În anul 1971 a decis ca după ce și-a obținut doctoratul să plece în Statele Unite ale Americii, acolo unde a lucrat preț de un an la un institut de cercetare pentru cancer.

În anul 1997 avea să introducă o nouă disciplină la Universitatea de Medicină din Iași, iar în anul 2002 punea bazele unui centru de studiu și terapie a durerii. Ostin Munghiu a scris și un tratat în specializarea sa și a fost medic primar în explorări funcționale, medic primar în farmacologie clinică și cu competențe în farmacologie și terapeutică și în terapia durerii.

„Un profesor trăiește atât cât persistă în memoria ultimului său student”

„Comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași regretă profund trecerea în nefiinţă a Domnului Profesor Ostin Mungiu, dascăl cu vocație și un om de o aleasă noblețe sufletească.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Așa cum spunea domnul profesor Mungiu într-un interviu acordat newsletterului Universității: „Un profesor trăiește atât cât persistă în memoria ultimului său student” au scris reprezentanții UMF Iași pe pagina de Facebook a istituției.

Ce spunea despre realizările copiilor?

Acesta a fost extrem de mândru de reușitele copiilor săi și de nepoții care îi vor duce numele mai departe. Ambii moștenitori au ales căi diferite de cele în care activează cu succes din cauza perioadei comunismului. Cu toate astea, au găsit drumul spre ceea ce le-a plăcut și au reușit să aibă rezultate impresionante.

„Eu mi-am crescut copiii în ideea să facă până la urmă ce le place. Au pornit pe alte căi, pentru că eram în comunism şi nu puteai face ce voiai. Fiica mea (n.r. – Alina Mungiu-Pippidi) a făcut mai întâi Medicina, pe care a terminat-o ca şefă de promoţie, pentru ca după aceea să vireze, să-şi ia doctoratul în psihologie şi să facă psihologie politică, acum fiind profesor de democraţie la o universitate din Berlin.

Fiul meu a făcut întâi Filologia, pentru ca, după aceea, găsind o oportunitate, să încerce la regie. Când mi-a spus că se duce acolo i-am spus că nu am nimic împotrivă, dar că sunt puţine locuri şi s-ar putea să aibă puţine şanse. Mi-a spus să-l las să încerce.

„Sigur că te las, te susţin cât pot.“ Şi iată că a dat şi a luat. După doi ani a început să se întreţină singur, colaborând cu regizori celebri care i-au şi dat recomandări, pentru că au fost încântaţi de el. Mergând pe urmele lor, a ajuns la Cannes de patru ori în zece ani. Sigur că sunt mândru de ei şi de nepoţii mei”
Ostin Munghiu (Sursa: adevărul.ro)