Doliu în sportul românesc. A murit Alexandru Penciu, celebrul fundaş internaţional: „O mare pierdere”

de: Mariana Olteanu
12 08. 2023

Lumea sportului este în doliu. Alexandru Penciu, cel mai valoros fundaş român al tuturor timpurilor a încetat din viață la vârsta de 90 de ani. De-a lungul timpului, renumitul sportiv a reușit să adune o serie de perfomanțe de-a dreptul impresionante.

Alexandru Penciu a încetat din viață

Vestea morții sale a fost făcută de Federația Română de Rugby. Cunoscut drept cel mai valoros fundaș român al tuturor timpurilor, fiind supranumit “Alexandru cel Mare” acesta a adus prima victorie din istorie a României în fața Franței, 11-5 în 1960.

Însă, aceasta nu a fost singura victorie cucerită. Precizia sa de metronom a contribuit la victorii importante ale Ovalului autohton. De câțiva ani buni, Alexandru Penciu locuia în Italia, acolo unde și-a dat și ultima suflare.

Te-ar putea interesa și: A fost un munte de om, dar acum soția îl duce în brațe și la toaletă. Povestea sfâșietoare a jucătorului de rugby care suferă de MND, boala care l-a afectat și pe Stephen Hawking

Val de tristețe

Veste morții sale a generat un val de tristețe în rândul fanilor dar și a apropiaților. Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby și-a exprimat regretul în mediul online.

„Este o mare pierdere pentru noi, pentru rugby-ul românesc, dar în aceeași măsură și pentru cel internațional. A fost, este și continuă să fie un model pentru toate generațiile, un talent înăscut completat de enorm de multă muncă, dedicație și pasiune, o legendă care a trăit pentru rugby, care a făcut ca numele României să fie pe buzele tuturor.

A fost până în ultima clipă un om foarte lucid, rațional, un om cu care stăteam de vorbă tot timpul, la câteva săptămâni ne auzeam la telefon. Mă bucur că am reușit să-l aducem, când starea de sănătatea i-a permis, în cantonamentele de copii și juniori pentru a lucra cu el, pentru a vedea ce înseamnă un adevărat model.

Este o zi tristă pentru rugby-ul românesc, o zi în care Alexandru cel Mare nu mai este fizic printre noi, însă renumele său și momentele extraordinare pe care le-a scris în rugby-ul nostru și cel mondial, vor dăinui întotdeauna.

Este de datoria noastră să vorbim generațiilor actuale și viitoare despre marele Alexandru Penciu”, a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

Te-ar putea interesa și: Doliu imens în sport. A murit la doar 20 de ani pe terenul de fotbal

Cine a fost Alexandru Penciu

Sportivul s-a născut la data de 1 noiembrie 1932. Cariera sa în sport și-a început-o la Petrolul Ploiești, trecând apoi la PPT București și CCA București (devenită Steaua), echipă cu care a câștigat de cinci ori titlul național.

Alexandru Penciu a reprezentat România de 34 de ori, între anii 1955 și 1967. Printre perfomanțele care i-au adus renume se numără și prima victorie în fața Franței, din 5 iunie 1960. Atunci, România a învins Franța cu scorul de 11-5. La vârsta de 40 de ani, fundașul a decis să pună capăt carierei sale în rugby, în Italia, la Rovigo.

Te-ar putea interesa și: Doliu uriaș în lumea sportului! A murit la 31 de ani sub dărâmăturile din Turcia