Doi bebeluși români, salvați în timp record din Ucraina. Misiunea celor de la SMURD a fost extrem de complexă

de: Ionuț Vieru
15 03. 2022

Doi bebeluși de naționalitate română, care se aflau în Ucraina, au fost aduși în țară și urmează să fie tratați la spitalele din Timișoara și București. Este vorba despre un băiețel de 5 zile și o fetița de 14 zile, ambii cu probleme grave de sănătate.

Cei doi bebeluși au ajuns în România

Cei doi nou născuți au fost transportați luni de către o ambulanță din Ucraina până la punctul de frontieră în Vama Siret. De aici, au fost preluați de echipajele SMURD, aflate la fața locului care îi așteptau pe cei doi micuți.

”În vederea operaţionalizării urgente a întregii misiuni complexe de salvare au fost imediat activate resursele din proximitate”, se arată pe pagina de Facebook a DSU.

Băiețelul de 5 zile a fost transportat cu un elicopter SMURD al Punctului de Operare Aeromedical Iași către aeroportul din Suceava, apoi predat echipajelor medicale SMURD care deserveau aeronava Cessna Citation V, specială pentru misiuni de evacuare medicală. De aici, cel mic a fost transportat la Timișoara pentru îngrijiri medicale.

Fetița de 14 zile a fost transportată cu o ambulanță SMURD către aeroportul din Suceava, de unde a fost preluata de același elicopter SMURD și dusă în siguranță la Iași. Aceasta urmează să fie transportată mai departe de urgență în Capitală.

”Dorim să mulţumim tuturor salvatorilor care au depus eforturi imense în salvarea celor doi nou-născuţi, şi anume echipele medicale detaşate la Vama Siret din cadrul UPU SMURD Oradea, Mureş, Cluj, Bacău, respectiv echipajelor SMURD din cadrul UPU SMURD Bucureşti şi UPU SMURD Iaşi, aflate la bordul aeronavelor, care au asistat medical cei doi bebeluşi pe tot parcursul zborurilor”, mai arată sursa citată.

Copiii refugiați din Ucraina au început activitățile educaționale, în limba română

Peste 50 de copii ai refugiaților ucraineni cazați într-o tabără a unei fundații creștine din localitatea Herina au început activitățile educaționale în limba română, anunță ISJ Bistrița-Năsăud pe pagina lor de Facebook. Activitățile sunt diferite, de la jocuri de socializare la cursuri de limba română.

De asemenea, potrivit ISJ, fiecare elev a primit un kit educațional adecvat vârstei. Totodată, un alt centru educațional a fost deschis în incinta Școlii Gimnaziale nr.4 din municipiul Bistrița. Aici, copiii ucraineni participă la activități educative și recreative. Dacă părinții sunt de acord, micuții pot primi și consiliere psihologică.

La data de 13 martie, conform unei situații recente comunicate de către Instituția Prefectului, erau cazați 434 de refugiați în județ. Dintre aceștia, 221 erau copii, 177 femei și 36 de bărbați. 85 de copii se află în acest moment cazați în cinci unități turistice din municipiul Bistrița, iar 55 se află în tabăra de la Herina.