Document Decret Stare de Urgență: ce drepturi ne sunt îngrădite în această perioadă

de: Ana Chivu
17 03. 2020

Președintele României a semnat, în cursul zilei de luni, decretul în contextul stării de urgență cu privire la pandemia de coronavirus. Ce drepturi ne sunt îngădite pe o perioadă de 30 de zile și cum se vor aplica măsurile luate împotriva răspândirii virusului?

Document Decret Stare de Urgență

România a luat rapid măsuri pentru ca virusul să nu se răspândească atât de tare. Inițial, s-a hotărât anularea oricărei adunări care să cuprindă mai mult de 1.000 de persoane, ulterior find închise instituțiile preuniversitare și universitare. Luni, 16 martie, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru starea de urgență care a fost declarată oficială pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Pe durata acestei stări, este restrâns exercițiul unor drepturi, măsurile se vor aplica gradual sau cu aplicabilitate directă.

Decretul a fost publicat azi în Monitorul Oficial și arată că pe perioada specificată se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, alimente de strictă necesitate și servicii de utilitate publică precum: energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc. Dacă măsurile vor fi graduale, situația agravându-se, acestea se referă la închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, mall-uri, cluburi, grădinițe sau limitarea sau chiar interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone. Amintim că cercetătorii belgieni au descoperit un anticorp care să combată COVID-19, dar încă mai este nevoie de teste pentru ca remediul să fie pus în aplicare.

Decret Stare de Urgență în România. Ce drepturi ne sunt îngrădite în această perioadă?

Ce drepturi ne sunt îngrădite în această perioadă?

Art.2 – Pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și realizarea managementului consecințelor, raportat la evoluția situației epidemiologice, pe durata stării de urgență este restrâns exercițiul următoarelor drepturi, proporțional cu gradul de realizare al criteriilor prevăzute de art. 4 alin. (4):

  1. libera circulație;
  2. dreptul la viață intimă, familială și privată;
  3. inviolabilitatea domiciliului;
  4. dreptul la învățătură;
  5. libertatea întrunirilor;
  6. dreptul de proprietate privată;
  7. dreptul la grevă;
  8. libertatea economică.