Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a murit. Care a fost cauza decesului

de: Ioana Bucur
19 10. 2022

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a murit. Anunțul decesului a fost făcut miercuri, 19 octombrie 2022. Profesorul, în vârstă de 73 de ani, era internat de mai multe zile într-un spital din Capitală. Primele informații despre cauza decesului.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a murit

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie 2022, la vârsta de 73 de ani. Anunțul decesului a fost făcut Bibiana Stanciulov, proprietarul fabricii de magiun de la Topoloveni. Potrivit acesteia, profesorul era internat de mai multe zile într-un spital din Capitală din pricina unei afecțiuni grave la plâmâni.

Stanciulov a dezvăluit că la momentul în care a fost eliberat din închisoare, Gheorghe Mencinicopschi era foarte slăbit, sănătatea sa fiind grav afectată de perioada petrecută în spatele gratiilor.

„Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni. Am aflat de la familie această veste.

El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare. Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare. Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată.

Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia la revedere, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, a declarat Bibiana Stanciulov, potrivit Agrointel.

„Cercetătorul știintific care a vegheat 42 ani la sănătatea alimentară a poporului român a trecut prin momente de cumpănă, după ce sănătatea i-a fost grav afectată în Penitenciarul Rahova”

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949 în Domnești, județul Argeș. A fost biolog, biochimist și cercetător, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare și a obținut 23 de brevete de invenții.

Profesorul a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul „Telepatia”, în care a fost implicat și Dan Voiculescu. A fost încarcerat pe 8 august 2014, executând puțin peste doi ani din sentință. Perioada de detenție în penitenciarul Rahova i-ar fi afectat grav starea de sănătate, susține familia acestuia.

„Drum lin, Gheorghe Mencinicopschi!

Cercetatorul stiintific care a vegheat 42 ani la sanatatea alimentara a poporului roman, a trecut prin momente de cumpana, dupa ce sanatatea i-a fost grav afectata in Penitenciarul Rahova.

Condamnat politic in dosarul Telepatia”, se arată în anunțul postat pe pagina de Facebook Elecrecord.