Doar în România, olimpici cu păduchi: în ce condiții stau elevii din internate
Condițiile deplorabile de trai, mizeria și păduchii din internate au făcut subiectul unei anchete a celor de la Pro TV. Din păcate, descoperirile au fost terifiante.
În teorie, internatele liceelor tehnologie sunt administrate de grupurile școlare de care aparțin. Finanțarea administrării și reabilitării lor intră însă în competenția primăriilor. Din păcate pentru elevi și pentru părinții lor, conform Știrile Pro TV, acestea au devenit cenușăreasa învățământului românesc.
Cele mai multe internate de pe teritoriul țării noastre arată la fel. Sunt degradate și, de la inaugurare, au același mobilier aflat într-o stare deplorabilă. Condițiile din internate au făcut subiectul mai multor reclamații din partea elevilor, dar au fost ignorate de fiecare dată.
Încercând să afle logica din spatele acestei situații îngrijorătoare, câțiva jurnaliști au demarat o investigație, doar pentru a fi întâmpinați de directori de unității care o optat să cheme poliția decât să ofere niște răspunsuri la întrebări.
Internatele din România au fost asociate în mod tradițional cu școlile tehnologice. Există în țara noastră 544 de astfel de unități care, în cea mai mare parte, sunt ignorate de autorități. În cele mai multe dintre ele, tineri cu vârste fragede se pregătesc să devină bucătari, teologi, agricultori, electricieni, sportivi sau mecanici auto. Din păcate, se angajează la aceste programe educative în timp ce-și petrec nopțile în mizeri, de cele mai multe ori fără apă caldă sau căldură.
Primăriile sunt vinovate, dar parcă s-au ambiționat toate să neglijeze tinerii adolescenți pentru că nu au putere destul de mare pentru a schimba ceva. Într-o situație deosebit de tristă s-au aflat câțiva olimpici care au fost cazați în internatul Colegiului Sfântul Haralambrie din Turnu Măgurele. Din păcate, după ce au fost cazați pentru scurt timp acolo, s-au trezit cu păduchi. Alin Popoviciu – unul dintre premianţii cazaţi în condiţii lipsite de igienă – spune că ambele cazuri ar fi fost trecute cu vederea, dacă elevii nu şi-ar fi povestit necazurile pe reţelele de socializare.