Doar așa se poate evita un posibil război în Europa. Condiția impusă de Vladimir Putin

de: Alex Cazacu
26 10. 2020

Președintele Vladimir Putin anunță că Rusia este dispusă să nu desfășoare rachete de croazieră 9M729 Novator în partea europeană a țării, însă cu condiția ca țările NATO să ia măsuri similare.

Doar așa se poate evita un posibil război în Europa

Liderul de la Kremlin a avertizat că tensiunile dintre Rusia și NATO continuă să crească, fapt pentru care s-au creat ”amenințări evidente la adresa securității europene”, se arată în declarația prezidențială publicată de Kremlin, potrivit Agerpress.

Vladimir Putin acuză Statele Unite pentru starea Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) din 1987. El a calificat această decizie drept „greșeală gravă”, deoarece acest document a reprezentat un „element important” pentru securitatea internațională și stabilitatea strategică în lume, mai ales special în Europa.

Așadar, au crescut riscurile unei curse a înarmărilor în materie de rachete, a spus Putin, avertizând în același timp împotriva unei sporiri a „potențialului de confruntare” și a unei „escaladări scăpate de sub control”.

Rusia este dispusă să facă ”noi pași”

Președintele rus insistă că statele membre NATO să adopte un moratoriu și adaugă că Rusia este pregătită să facă ”noi pași” pentru a reduce la minimum riscurile dispariției INF.

Potrivit declarației lui Putin, „ca un gest de bunăvoință”, Rusia este dispusă să nu își desfășoare noua rachetă de croazieră 9M729 Novator în partea europeană a ţării, motiv pentru care Statele Unite s-au retras din INF cu un an în urmă, argumentând că noua rachetă rusească încalcă tratatul deoarece are o raza de acțiune de peste 500 de kilometri.

Vladimir Putin insistă că racheta nu încalcă angajamentele Rusiei și cere statelor membre NATO să se angajeze că nu vor desfășura în Europa arme interzise anterior prin INF.

Racheta are o rază de acțiune mai mare de 500 km

Potrivit specialiștilor occidentali, racheta rusească, capabilă să transporte focos nuclear, are o rază de acțiune mai mare de 500 km. Tratatul INF interzice o întreagă clasă de rachete nucleare și convenționale terestre cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

De asemenea, Vladimir Putin propune introducerea unor măsuri de verificare a sistemelor de apărare americane Aegis Ashore, pe care Kremlinul le-a considerat tot timpul o amenințare directă la adresa securității sale, întrucât (potrivit lui Putin)pot deveni arme ofensive în câteva ore.

Condiția impusă de Vladimir Putin

Săptămâna trecută, liderul de la Kremlin a avertizat că „lumea nu va avea un viitor” dacă nu există un control asupra armamentelor, făcând aluzie la necesitatea urgentă de a prelungi tratatul New START, ultimul tratat de dezarmare nucleară între Rusia și SUA, care expiră în februarie 2021.