Fără precedent: procurorii anticorupție se alătură protestelor. Au scris pe site „DNA, instituție în pericol de a fi blocată”

Fără precedent: procurorii anticorupție se alătură protestelor. Au scris pe site „DNA, instituție în pericol de a fi blocată”
Mesajul afișat de conducerea Direcției Naționale Anticorupție după ce a anunțat că se alătură protestului declanșat de magistrați în mai multe orașe. Foto: captură site pna.ro

Direcția Națională Anticorupție – DNA – se alătură protestului declanșat de Parchete și Tribunale din mai multe orașe față de Ordonanța 7, care modifică legile Justiției.

Într-un comunicat, DNA anunță că sesisează GRECO – grupul statelor împotriva corupției din Consiliul Europei – și atrage atenția că există un conflict între Parlament și Guvern, deci ar fi nevoie ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională (singurul abilitat să facă sesizări în astfel de situații).

Pe site-ul DNA apare următorul anunț: DNA, instituție în pericol de a fi blocată.

Reacția vine după ce și procurorii DIICOT au anunțat că suspendă activitatea câteva ore în fiecare zi până pe 8 martie.

Comunicatul integral DNA

Ca urmare a ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Biroul de informare și relații publice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este abilitat să transmită concluziile rezultate în urma votului, respectiv măsurile adoptate:

 

  1. Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A

 

  1. Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019

 

  1. Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.

 

  1. Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă

 

  1. Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.

 

  1. Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.

 

În cursul ședinței, au fost supuse votului Adunării generale și alte propuneri ale participanților, care nu au întrunit însă numărul de voturi (majoritate simplă din numărul celor prezenți) necesare adoptării.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI