Disperarea fermierilor atinge cote alarmante: câte mii de euro le oferă românilor care vor să facă asta
Fermierii caută cu orice preț angajați. Facultățile din Iași pregătesc specialiști în domenii noi, în ton cu cererea. Pentru cei cu diplomă se întrevede un viitor sigur: meseriile de tractorist sau mecanic agricol, plătite cu mii de euro pe lună.
Mai greu de găsit = mai scump. Fermierii oferă mii de euro românilor care vor să li se alăturie. Tractoriștii și mecanicii agricoli sunt la mare căutare
5.000 de hectare de teren din comuna Țigănași, județul Iași, sunt lucrate de peste 250 de oameni. Printre ei, și Vlad, absolvent al Facultății de Agricultură. Tânărul a fost întâi tractorist, iar acum are în subordine 50 de oameni care manevrează utilaje ce au costat peste 10 milioane de euro.
„Am optat să lucrez încă din anul trei de facultate, îmi place ceea ce fac. În momentul de față, eu consider că sunt plătit bine. Când ieșim în câmp, cu utilajele și terminăm noaptea târziu, salariul aproape se dublează”, spune Vlad.
„Școli nu mai sunt pentru a-i pregăti pe mecanizatori, vin aici și învață de la cei care sunt mai în vârstă”, spune Aurel Placinschi, fermier, pentru Știrile PRO TV. În ajutor tot educația vine, căci la Universitatea de Științe Agricole din Iași o nouă specializare pregătește ingineri pentru utilaje agricole.
„Este o meserie bănoasă. Îmi place ceea ce fac și nu m-aș vedea să fac altceva în afară de agricultură. Nu mă văd stând într-un birou, opt ore pe zi”, spune Cosim Davidoaia, inginer agronom. Și are dreptate! Salariile specialiștilor în domeniu pleacă de la 1.500 de euro pe lună. Cu toate acestea, tot sunt greu de găsit, iar cei care n-au urmat o facultate de profil sunt ucenici o vreme.
„Este un sector în care tinerii se pot angaja relativ ușor. În fiecare an, în fiecare serie, trebuie să recomandăm studenți, absolvenți de-ai noștri către mediul privat. Salariile pornesc de la 2.500-3.000 de lei pe lună, dar pot ajunge la mii de euro”, declară Denis Țopa, decan Facultatea de Agricultură, USAMV Iași.
Agricultorii renunță la culturi. Seceta i-a doborât
Trăim un an de secetă extremă, iar meteorologii nu au vești prea bune nici pentru perioada următoare: temperaturile rămân peste cele normale în următoarele 4 săptămâni și va ploua puțin. Agricultorii sunt nevoiți să renunțe de tot la culturi, căci pământul este atât de uscat, încât își strică utilajele. Drept urmare, solul nu poate fi pregătit pentru însămânțările de toamnă.
„Însămânţările la rapiță sunt pierdute. Am renunţat la însămânţatul rapitei. Au mai rămas orzul şi grâul. La orz şi la grâu, chiar dacă secetă continuă, vom încerca să semănăm. De fapt, e ca o mică loterie. Vom semăna şi vom aştepta să vedem ce se întâmplă”, spune Cătălin Ionescu, inginer agronom.