Dispare permisul de conducere în format fizic din România? Șoferii trebuie să afle ultima veste

de: Ioana Bucur
22 01. 2024

Uniunea Europeană a demarat discuțiile pentru un proiect ce ar implementa o schimbare importantă pentru șoferi. Dacă se va transforma în realitate, ar însemna că dispare permisul de conducere în format fizic din România? Ce trebuie să știe conducătorii auto.

Schimbări pentru șoferii din statele membre UE

În prezent, legea nu ne permite să ne urcăm la volanul unui autorism fără să avem asupra noastră mai multe documente, cel mai important fiind permisul de conducere.

Dacă suntem opriți în trafic de un polițist, trebuie să îi înmânăm acest act în original. În cazul în care nu putem face asta, vom fi sancționați cu șase până la opt puncte de amendă, adică va trebui să scoatem din buzunar între 990 și 1.320 de lei.

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Dispare permisul de conducere în format fizic din România?

Acest lucru s-ar putea schimba în viitor. Se discută despre redefinirea regulilor și standardelor din domeniul auto, la nivelul Uniunii Europene. Astfel, s-ar putea crea o formă standardizată a acestui document, în format digital, ceea ce ar putea să însemne dispariția permisului de conducere în format fizici în România, în condițiile în care țara noastră este membru UE.

Noul permis auto digital ar urma să fie valabil în toate statele ce fac parte din Uniunea Europeană. Șoferii vor putea să prezinte documentul oamenilor legii pe telefonul mobil, tabletă, laptop sau chiar pe sistemul media sau de navigare al mașinii, renunțându-se la obligativitatea existenței acestuia în format fizic.

Te-ar putea interesa și: Cum poți obține permisul de conducere la 16 ani în 2024. Ce tip de vehicule poți conduce

Când se va decide soarta acestor propuneri

Se va discuta și posibilitatea prelungirii valabilității permiselor auto, la 15 ani, în cazul celor pentru categoriile A,B și Tr. Valabilitatea va fi de cinci ani pentru camioane și autobuze.

Deputații europeni vor analiza noile propuneri și vor decide dacă le vor adopta, până la finalul lunii martie a acestui an.

Te-ar putea interesa și: Cod rutier 2024. În ce situații ți se poate anula permisul de conducere