23 mart. 2023 | 07:19

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, avertisment disperat privind situația de la centrala nucleară de la Zaporojie: „Ne jucăm cu focul”

News
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, avertisment disperat privind situația de la centrala nucleară de la Zaporojie: „Ne jucăm cu focul
Rafael Grossi, director general AIEA

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat recent vizavi de pericolul reprezentat de situația precară existentă la centrala nucleară de la Zaporojie. Ce se întâmplă, în realitate, acolo?

Siguranța centralei de la Zaporojie atârnă de un fir de ață

AIEA a transmis că situația de la Zaporojie ridică multe semne de îngrijorare, mai ales că, „ultima linie electrică de urgenţă” a centralei, avariată în urma unor atacuri, încă de la 1 martie, se află încă „deconectată şi în reparaţie”. În ciuda stării precare în care se află, această linie de urgență reușește să asigure încă securitatea nucleară, în mod special prin răcirea reactoarelor sale.

Rafael Grossi a avertizat că orice daune aduse acestei ultime instalații „va duce la pierderea totală a puterii externe a centralei”, având în vedere că, până acum, timp de trei săptămâni, a funcționat pe baza electricității de la o singură linie externă principală de 750 kV.

„Siguranţa nucleară din cadrul centralei rămâne într-o stare precară. Facem apel încă o dată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei”, a avertizat Grossi.

Vă reamintim că pe 9 martie, forțele ruse au lansat în jurul centralei mai multe rachete, decuplând-o de la rețeaua energetică ucraineană, timp de 11 ore după o grevă rusă.

Aprovizionarea cu energie a centralei a avut loc cu ajutorul generatoarelor diesel de urgenţă, care au fost pornite pentru a asigura o aprovizionare minimă a sistemelor de securitate, a declarat la acel moment Energoatom, care avertizase despre riscul unui accident nuclear.

„Ne jucăm cu focul”

La acel moment, Rafael Grossi a transmis un nou semnal de alarmă vizând pericolul uriaș reprezentat de centrala de la Zaporojie: „De fiecare dată dăm cu zarul. Şi dacă permitem ca asta să continue, norocul ne va părăsi într-o bună zi. Ne jucăm cu focul”, a avertizat Grossi.

De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE Josep Borell a confirmat avertismentul directorului general AIEA, trăgând un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care Rusia expune întreaga Europă.

„Aceasta este o încălcare gravă a securităţii nucleare, cauzată de Rusia (…) Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Iar Rusia pune în pericol securitatea întregului continent european, inclusiv Rusia”, a transmis sursa citată.

Din păcate, în lipsa energiei electrice produsă de aceste generatoare, combustibilul reactorului se poate supraîncălzi, iar consecințele sunt devastatoare, astfel că, un alt accident nuclear similar cel de la Fukushima, din Japonia 2011 poate avea loc oricând.

 

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Capital.ro
Pizza cu puține calorii, rețetă rapidă și ușoară. O poți consuma fără grija kilogramelor în plus
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro