Director ANM, avertisment de vremea rea în toată țara. Cod portocaliu în 23 de județe. Ce zone vor fi puternic afectate

Director ANM, avertisment de vremea rea în toată țara. Cod portocaliu în 23 de județe. Ce zone vor fi puternic afectate
Cod portocaliu de ploi în toată România

România se află între secetă și inundații, iar specialiștii anunță că va urma vreme rea în cea mai mare parte a țării. Potrivit directorului ANM, o mare parte dintre județe se află de miercuri sub avertizare de cod portocaliu de ploi și vijelii, așa că cetățenii trebuie să aibă grijă atunci când decid să iasă din casă.

Zonele cu cel mai înalt risc de vreme rea

Vremea le strică planurile multor români care doreau să evadeze în acest sfârșit de săptămână la munte sau la mare, așa că, specialiștii în meteorologie ne avertizează să avem mare grijă atunci când alegem să plecăm în deplasare.

Potrivit avertizării de cod portocaliu, printre județele vizate se numără Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Bistrița-Năsăud, județul Mureș, Harghita, Bacău, Vrancea, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Călărași şi Bucureşti.

În acest zone vor avea loc diverse fenomene meteorologice, de la averse torențiale, la vijelii, frecvențe descărcări electrice și grindină. Directorul ANM a transmis, miercuri seară, ce fenomene meteo au avut loc în aproape toată țara și la ce trebuie să ne așteptăm în zilele care urmează.

„În ultimele 24 de ore putem să spunem că în continuare se menține diversitatea fenomenelor meteorologice extreme, fie că vorbim de caniculă, fie că vorbim de situații de natură hidrologică și averse torențiale.

Județele Vrancea, Vaslui, Buzău, Brăila s-au aflat astăzi sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben. Doar în această parte a țării valorile de temperaturi astăzi au mai atins 35 și au depășit 35 de grade Celsius, valul de căldură a fost unul persistent în această parte a țării.

Deja aseară spuneam că masa de aer rece dinspre partea de vest a țării va pătrunde și deja astăzi în vestul țării temperaturile nou a mai depășit 26-28 de grade la nivelul maximelor, deci o diferență 7-8 grade între vestul și partea de sud-est a țării” a transmis Elena Mateescu, la Antena3.

Moldova, Transilvania și Muntenia, sub cod portocaliu

Potrivit informațiilor oferite de directorul ANM, avertizarea de cod portocaliu este valabilă până astăzi la ora 21:00, afectând mai multe zone din țară, mai exact, nordul Moldovei, partea centrală a țării, Transilvania și pentru anumite zone din Muntenia.

Specialiștii anunță că în zonele vizate, cantitatea de apă va atinge peste 50-60 de litri pe metru pătrat. Cu privire la Capitală, aici ploaie va începe în a doua jumătate a nopții și va dura aproximativ 24-36 de ore, fiind urmată de o pauză. De asemenea, vântul se va intensifica, existând riscul unor rafale cu viteză de peste 70-80 de kilometri pe oră.

Directorul ANM atrage atenția cu privire la un nou val de caniculă care va apărea în a doua jumătate a lunii iulie, atunci când temperaturile vor ajunge să depășească 35 și 36 posibil 37 de grade în majoritatea zonelor de câmpie, cu precădere în zonele extracarpatice, a transmis specialistul.