Diplomă de vânzare. Pentru orice meserie. Cum te faci doctor, constructor, agricultor peste noapte

Autor: Iorgu Ianusi - 10:02
Ancheta jurnalistică amintește de scandaluri răsunătoare privind emiterea de diplome false de Bacalaureat sau de licență, situații descoperite în mai multe licee și universități din România în ultimii ani. Foto: Poliția Română

Nu ai diplomă și vrei să te anajezi? Acesta este cel mai neînsemnat lucru, diploma, pentru că se obține cât ai clipi din ochi. Este ceea ce spun protagoniștii afacerii „Diplomă fără curs” , o anchetă realizată de Știrile TVR.

Jurnaliștii postului public de televiziune arată într-un reportaj cum zeci de firme oferă certificate de competență contra unor sume de bani.

Și, într-o țară în care competențele contează mai puțin, diplomele îți măresc salariul, afacerea prosperă, arată ancheta jurnalistică.

„În toată ţara sunt firme care le dau – contra unor sume de bani – şi persoanelor cu 8 clase, certificate recunoscute în Uniunea Europenă. Adesea, oamenii nici nu ştiu bine să scrie sau să citească, dar cunosc un pic de meserie.” TVR

Certificarea competențelor se poate obține pentru persoane calificate în domenii precum construcții, sănătate, agricultură, comerț sau industria alimentară.

Vrei diplomă și ești grăbit. Se rezolvă!

Pentru clienții grăbiți se găsește repede o soluție: dacă urgența e chiar urgență iar solicitanții cotizează corespunzător, documentele se eliberează imediat.

„Candidaţii pot achita chiar şi o taxă de urgenţă şi primesc pe loc diploma. Sunt însă domenii în care pot pune vieţi în pericol pentru că nu au o pregătire adecvată.” TVR

Aceste companii-școli sunt atestate de Autoritatea Națională de Calificări.

„Nu e nevoie de cursuri, pentru că diploma se obține pe baza experienței și a unor fotografii din câmpul muncii. Și totul, sub aripa legii! Certificarea competențelor nu este ilegală, dar pentru mulți a devenit o afacere profitabilă.” TVR

Potrivit legislației în vigoare, cei care emit diplomele de calificare trebuie să evalueze elevii, atât teoretic cât și practic. Acest lucru ar presupune existența unor săli de curs, de evaluare și personal care să facă verificările.

Jurnaliștii TVR au prezentat situația Autorităţii Naţionale de Calificări, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, și au solicitat un punct de vedere. Deocamdată, conducerea instituției nu a reacționat.


Citește și...