Din ce este facută, de fapt, brânza de Sibiu. De asta are un gust diferit
Brânza de oaie făcută la Sibiu este unul dintre cele mai gustoase preparate pe care le-ai putea încerca vreodată. Astfel, nu este de mirare că produsul este renumit atât în țară, cât și peste hotare. Iată cum se prepară. Secretul pentru un gust atât de diferit.
Din ce se face brânza de oaie de la Sibiu
Acest tip de brânză este unul dintre cele mai bune care se produs în România. Datorită popularității sale, nu puțini sunt cei care au încercat să o ”falsifice”, comercializand alte produse, dar cu acest nume.
Brânza adevărată păstrează o aromă care cu greu poate să fie reprodusă de cei care nu cunosc secretele. Din păcate, însă, cei care cresc oi și știu să o facă sunt din ce în ce mai puțini.
Pentru a afla câteva dintre secretele preparatului, este necesară o incursiune prin zona Rășinarului, din Mărginimea Sibiului, una dintre cele mai importante zone pastorale ale Transilvaniei. O echipă TVR a mers aici și a stat de vorbă cu un cioban vestit.
„Noi de mici asta am învățat și cu asta ne-am ocupat toată viața. Poți încerca în diverse locuri să faci această brânză, dar totul pleacă de la iarbă, de aceea cred că brânza de Sibiu, cea autentică, are acest succes”, a povestit Dumitru Capota, unul dintre ultimii ciobani care practică transhumanța.
Brânză de Sibiu este unică datorită gustului deosebit pe care îl dau în primul rând compoziția floristică a pășunilor și microclimatul din Mărginime.
Ingredientele necesare
Ceea ce face inconfundabilă brânza de Sibiu este consistența ei, care este moale ca aluatul și se întinde asemănător untului. Pentru a face un kilogram de astfel de produs este nevoie de circa trei litri și jumătate de lapte de oaie.
„Cum face brânză? Mulgem oile, strecurăm laptele de 2 ori. Facem apoi cheagul, într-o jumătate de oră e gata, se încheagă, luăm din vas și punem într-o sădilă din asta mare, și apoi tăiem de câteva ori. Ultima etapă e să o punem în saramură”, a continuat oierul.
Mărginimea Sibiului a fost premiată și promovată în cadrul Târgului de Turism al României, fiindu-i atribuit premiul I de ”Destinație Europeană de Excelență în Turism și Gatronomie Locală” în anul 2015.
Citește și: Ce conţine brânza din Lidl, Kaufland, Carrefour şi alte magazine, de fapt. Anunţul făcut de ANSVA