Din ce este făcută brânza de oaie din piețele din România. Adevărul tulburător descoperit la testele de laborator
Brânza de oaie este unul dintre alimentele consumate cel mai des de români. Piețele și magazinele sunt pline de vânzători ”falși”. Mai precis, în urma anumitor teste de laborator, s-a descoperit că ”clasicul” cașcaval de oaie, care se vindea și în București, este făcut doar din lapte de vacă.
Ce cumpără românii de la țăranii din piață, de fapt
Românii nici nu știu ce mănâncă, mai ales de când piețele și magazinele sunt invadate de sibienii care comercializează produse false.
Una spun că vând, iar alta ne pun pe masă.
Astfel, doi jurnaliști, Greta Neau și Andrei Feraru au plecat pe urmele falsificatorilor pentru a le arăta românilor ce pun în frigider, de fapt.
Mihai Popa, un oier cu ani buni de experiență care produce telemea de Sibiu, un brand de țară din 2018 și produs tradițional bine cunoscut de românii gurmanzi a spus câteva cuvinte despre această situație.
„Telemeaua de Sibiu cu brand, putem să fim siguri că este o telemea din lapte de oaie, cu niciun fel de conservant sau absolut nimic”, a spus Mihai Popa, producător de telemea.
Totuși, țara noastră este invadată de așa-numiții ”sibieni”, care vând brânza fără etichetă și care nu au nicio legătură cu adevărații ciobani de la Jina, arată testele din laborator.
Astfel, s-a refăcut un traseu al brânzei, de la stână, până la etichetarea acestui aliment.
Investigatorii au mers în două fabrici din Sibiu, acolo au asistat la un proces îndelungat, care presupune multe ore de muncă.
„Deoarece e natural făcut, brânza este sănătoasă şi îşi păstrează proprietăţile. Tot ce are bun în ea rămâne. Această hologramă se pune pe fiecare etichetă. Poate să fie şi altă etichetă, dar holograma de Sibiu trebuie să fie neaparat”, a mai spus producătorul.
Apoi, se vinde fie etichetată, sub denumirea de telemea de Sibiu, fie neetichetată, cu denumirea de telemea de oaie.
„Suntem pe dealurile din Ilimbav, sursă pentru telemeaua de Sibiu. Aici, în comuna Marpod, sunt trei producători care fac acest tip de brânză. În total, în judeţul Sibiu, sunt 11 care au voie să vândă sub această etichetă: telemea de Sibiu. Cei care se ocupă, însă, de creşterea animalelor şi de prelucrarea laptelui nu au timp să vândă şi la tarabă. Aşa că de multe ori produsele care ajung în pieţe sunt vândute sub un marketing înşelător”, a transmis jurnalistul unui post de televiziune.
Chiar și specialiștii în lactate știu despre aceste mici mârșăvenii.
„Toţi sunt în Jina, toţi sunt din Sibiu. Foarte mult marketing înşelător”, a spus Dorin Cojocaru, specialist calitate şi prelucrare lactat.
Mulţi fabrică, practic, doar minciuni pentru românii care scot bani din buzunar cu gândul că vor mânca produse sănătoase.
„Nu a trecut măcar pe lângă lapte de oaie. Nici măcar nu este un amestec de lapte de oaie cu lapte de vacă. Este 90% +/- 10% lapte de vacă”, a declarat Alexandru Cîrîc, director general al ICA:.
„Eu am fost în piaţă şi am văzut că e aceeaşi brânză, o tăiat aceeaşi brânză şi a făcut patru bucăţi. Şi o zis: „De care doreşte doamna? Bivoliţă. Asta e bivoliţă, asta e capră, asta e oaie, asta e vacă. Aceeaşi brânză”, a mai spus producătorul Florin Dragomir.
Te-ar putea interesa și: Ce conţine, de fapt, parmezanul. Nu-l vei mai mânca, după ce afli cum se face
Cum îți dai seama dacă ești păcălit
În primul rând, trebuie să te uiți la preț. Producătorul Florin Dragomir le-a transmis clienților că prețul este foarte important când vine vorba de brânză.
„Măi oameni buni, cu 20 de lei nici vaca nu ţi-o dă adevărată”, a spus el.
„Nu are cum să fie aşa ceva posibil în momentul în care laptele de oaie pleacă de la fermă la 6 lei kilogramul. Aia clar nu are nicio treabă cu laptele. Din patru kilograme de lapte iese un kilogram de brânză. Marfa din care se produce telemeaua este 24 de lei. Plus prelucratul, Transportul…ajunge la un 32-33 de lei”, a mai precizat un alt producător de brânză.
Citește și: Știința din spatele brânzeturilor: de ce ne place brânza ”puturoasă”