Din ce este făcut rahatul. Ingredientul neaşteptat pe care îl conţine

de: Stan Nicu
01 08. 2023

Rahatul este unul dintre deserturile preferate ale românilor, însă puțini știu că acesta se poate face foarte ușor și acasă. De asemenea, mulți se întreabă din ce este făcut rahatul și nu știu care este ingredientul neaşteptat pe care îl conţine.

Cum se face rahatul. Poate fi făcut de oricine în propria bucătărie. Care sunt ingredientele

Rahatul este dulce, aromat și considerat o delicatesă. În plus, este un ingredient de bază pentru multe prăjituri.

Rahatul este un desert iubit și fabricat în mai multe țări cum sunt: Bulgaria, Turcia, Cipru, Grecia, Serbia, Algeria, Maroc, Albania, dar și în Romania.

Ce denumiri mai are rahatul

Rahatul, binențeles, este denumit altfel în fiecare țară. Astfel, bulgarii se laudă cu lokum, care este făcut cu sirop de trandafiri. Grecii au si ei  loukoumi și îl fabrică în Patras, Salonoic, Serres și Komotini.

Grecii servesc loukoumi la cafea, iar acesta are aromă de trandafiri, mastic sau bergamota.

În România, rețeta de rahat a fost împrumutată de la turci, iar delicatesa este regăsită în cornulețe, salam de biscuiti, cozonac, în timp ce prăjitura cu rahat nu ar avea același gust fără el. De asemenea, rahatul, prin prisma produselor folosite la producerea lui este un produs de post.

Din ce este făcut rahatul. Care este ingredientul neașteptat

Principalul ingredient, fără de care producerea lui nu ar fi posibilă, este amidonul. Pe lângă amidon, rahatul mai conține zahăr, acid citric, arome alimentare și potențiator de culoare. Mulți se întreabă cum se face rahatul, iar aceștia trebuie să știe că acesta se prepară foarte ușor.

Zaharul se fierbe în apă până când este dizolvat complet. Apoi, se adaugă acidul citric și amidonul în cupe separate și se dizolvă.

Apoi, se amestecă acidul citric și amindonul dizolvate cu zaharul topit. Se pune la fiert din nou, iar când amestecul începe să aibă o consitență lipicioasă se ia de pe foc și se toarnă în forme, care pot fi foarte bine niște tăvi. Se păstrează în recipiente timp de 24 de ore, după care se modelează tăindu-l.

Beneficiile rahatului asupra organismului uman

Astfel, în comerț se găsește rahat turcesc cu maimulte arome, cum ar fi:

-rahat cu rodie și fistic;
-rahat cu petale de trandafir, rodii și fistic;
-rahat cu ciocolată;
-rahat cu lămâie;
-rahat cu mentă,
-rahat cu fistic;
-rahat cu nuci;
-rahat cu cocos;
-mini rahat cu fructe.

Rahatul are benefiicii neștiute pentru organism. Reprezintă o sursă de energie datorită conținutului de zahăr și amidon. Fiind un carbohidrat bun, rahatul este metabolizat de organism rapid după consumare.

De asemenea, este o sursa bună de glucoză, substanță care ajută la creșterea producției de endorfine, hormonii care au rolul de a ne mări starea de spirit, precum și nivelul de performanță.