Din ce este făcută pâinea cu maia, de fapt. Ingredientele care nu aveai habar că există în aluat
Valul de scumpiri i-a determinat pe români să caute alternative ale mâncărurilor mai sănătoase dar și mai ieftine. Din acest motiv, în ultima vreme tot mai mulți români își prepară pâinea cu maia. Din ce este făcută pâinea cu maia, de fapt?
Ce conține pâinea cu maia?
Pâinea cu maia este din ce în ce mai preferată de către români. Aceasta se deosebește de pâinea normală prin folosirea unui starter în locul drojdiei de panificație. La rândul său, acest starter este format dintr-o cultură vie de microbi, cum ar fi bacteriile lactice și drojdia „sălbatică”.
Practic, maiaua de pâine se poate dezolta cu un aport constant de apă și făină. Astfel, prin combinarea starterului cu faina si sare putem obține un aluat de pâine.
Citește și: Pâinea pe care tot mai mulți români o caută în Lidl, Kaufland și alte magazine. Sunt multe sortimente
Cum se obține maiaua?
Pentru obținerea acestuia vom avea nevoie de multă răbdare. Primul pas constă în combinarea unei jumătăți de cană de făină cu o jumătate de cană de apă. Se amestecă energic pentru a încorpora aerul. Ulterior, conținutul se acoperă cu un capac respirabil. Așează borcanul într-un loc cald pentru următoarele 12 ore.
O dată la 12 ore, fermentul se hrănește din nou. Aceasta ar trebui să fie gata până în a treia zi, când ar trebui să apară bule dar și un miros acru.
Ce beneficii are pâinea cu maia?
De asemenea, pâinea cu maia prezintă o serie de beneficii. Se pare că aceasta este bogată în nutrienți, precum: fibre, fier, seleniu, mangan, cupru și o serie de vitamine B, precum B12, folat, tiamină, niacină și riboflavină.
Se pare că aceasta ajută și la îmbunătățirea sănătății digestive. Pâinea cu maia poate fi mai ușor de digerat de către persoanele sensibile la gluten și alte produse pe bază de grâu, datorită descompunerii glutenului și a proteinelor din făină, în timpul fermentației.
De-a lungul timpului, s-a dovedit că acest tip de pâine poate ajuta la menținerea unei inimi sănătoase, datorită conținutului său de fibre, potasiu, fosfor și sodiu. Se pare că, potasiul poate regla tensiunea arterială și poate sprijini ritmurile cardiace sănătoase.
Citește și: Cum faci maia naturală pentru pâinea de casă, fără drojdie. Detaliul de care trebuie să ții cont