Digi | RCS-RDS, în ședință de urgență. Lovitura de care clienții trebuie să știe
Grupul Digi | RCS-RDS a crescut un pic pe telefonie mobilă, dar lovitura vine în cea mai bună zonă a sa. Surpriza e cine crește mai repede decât s-ar fi așteptat Digi | RCS-RDS.
În octombrie 2018 au fost primele semne că grupul Digi | RCS-RDS se apropie de o pierdere. Atunci era vorba de viteza de acces la internet, iar Orange a demonstrat că poate livra mai bine. De data aceasta e vorba de televiziune prin satelit, acolo unde grupul a dominat piața în ultimii ani.
Grupul Digi | RCS-RDS a continuat să piardă tot mai mulţi clienţi pe segmentul de televiziune prin satelit. Numărul de abonaţi a scăzut constant. În 2018, numărul acestora era de 529.000. Orange – cu serviciu similar încă din 2013 – a înregistrat la 31 decembrie 2018 503.000 clienţi, în creştere cu 27% faţă de al patrulea trimestru din 2017.
De ce contează că grupul Digi | RCS-RDS pierde clienți pe televiziunea prin satelit
Într-o vreme, grupul avea piața la degetul mic, pe internet fix și oferta pentru cablu. Între timp, Orange și alți câțiva furnizori mai mici și-au diversificat serviciile și grupul Digi | RCS-RDS n-a mai câștigat doar prin prețuri mici. De exemplu, Orange practică prețuri un pic mai mari, dar calitatea e, de asemenea, mai mare.
„Televiziunea prin satelit va scădea ca penetrare în rândul consumatorilor pentru că este o tendinţă clară către fibra optică. De aceea vedeţi o creştere a televiziunii prin cablu şi o scădere a televiziunii prin satelit. Televiziunea prin satelit va rămâne doar în locurile unde nu vom putea ajunge cu fibra optică. Îl vedem ca un serviciu suplimentar”, a afirmat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte Digi.
În ceea ce privește internetul, cum ziceam la început, dacă vrei cel mai bun internet mobil din România, Orange e primul. Îți oferă 30,31 Mbps, în medie, conform rezultatelor din semestrul I din 2018. Comparativ, în perioada anterioară, viteza maximă era de 24,86 Mbps. La capitolul upload, Orange oferă 12,93 Mbps, față de 10,24 Mbps cât oferea în semestrul II din 2017.
Foarte probabil, în 2018, vitezele au crescut și situația stă altfel. Așteptăm detalii de la ANCOM.