Digi RCS RDS, Orange și Vodafone, veste proastă pentru toți românii. Ce se întâmplă cu prețurile apelurilor din roaming după Brexit

de: Alexandra Chivu
01 02. 2020

Consensul larg dintre economiști este că Brexitul va reduce venitul real pe cap de locuitor al Regatului Unit pe termen mediu și lung. Brexit ar reduce imigrația din țările Spațiului Economic European spre Marea Britanie și prezintă provocări pentru învățământul superior de acolo. Gama de efecte se răspândește și râsfrânge și asupra liantului comunicării la distanță, anume ”pachetul” Digi RCS RDS, Orange și Vodafone.

Digi RCS RDS, Orange și Vodafone, veste proastă pentru toți românii. Prețurile apelurilor din roaming după Brexit

Din 1 februarie 2020, Marea Britanie nu va mai fi, în mod oficial, membru al Uniunii Europene. Preț de 11 luni, statul britanic va trece printr-o perioadă de tranziție, până la finalul lui 2020. Până atunci, regulile și reglementările UE vor continua să se aplice în Marea Britanie. La asta se adaugă și tarifele pentru roaming.

Apelurile, la fel după Brexit, cel puțin pentru o perioadă 

Mai clar, până la sfârșitul anului 2020, Brexit nu va afecta planul tarifar pentru roaming și se va ține cont de același sistem folosit și până acum, roam like al home. Pe de altă parte, există posibilitatea să se schimbe odată cu începerea unui nou an, însă ce se va întâmpla în 2021 va depinde de concluziile la care se vor ajunge în ceea ce privește viitorul economic al relației dintre britanici și UE.

„Negocierile dintre UE și Marea Britanie. Vedem după 31 decembrie 2020”

„Cu toate că Brexit-ul are loc, românii vor continua să beneficieze de roaming la tarife naţionale în Marea Britanie, precum şi de plafoanele tarifare aplicabile la nivel european pentru apelurile şi SMS-urile transmise din România către numerele de telefon din Marea Britanie, până, cel puţin, la 31 decembrie 2020. Negocierile ulterioare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor stabili ce se întâmplă după 31 decembrie 2020”, informează Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM

Amintim că, în urma Brexitului, legislația UE și Curtea de Justiție a UE nu vor mai avea prioritate față de legile britanice sau Curtea Supremă a UK decât în măsura convenită într-un acord de retragere. Legea Uniunii Europene (Retragerea) din 2018 păstrează legislația comunitară relevantă ca drept intern, pe care Marea Britanie ar putea apoi să o modifice ori să o abroge.