Diferențele dintre merele pe care să le folosești la gătit, coacere sau mâncat. Ce trebuie să știi, de fapt
Cu siguranță bucătarii știu diferența dintre merele pe care le folosești la gătit și cele pe care le consumi crude. Există o diferență între ele, deși chiar unele gospodine nu cunosc acest detaliu. Care sunt fructele pe care poți să le tragi la tigaie sau să le coci la cuptor? Există numeroase soiuri de mere cultivate în România și în întreaga lume, iar fiecare are ceva special. Iată ce trebuie să iei la cunoștință!
Diferența dintre mere: doar unele sunt bune pentru gătit
Există extrem de multe soiuri de mere în toată lumea, așa că poate fi greu să știi pe care să le alegi în funcție de cum vrei să le consumi. Majoritatea românilor adoră plăcinta cu mere, prăjiturile sau biscuiții cu mere ori diverse piureuri.
De asemenea, unii dintre ei adoră să le mănânce ca atare, proaspete și de obicei la o gustare de la prânz. Vestea bună este că multe din cele mai populare soiuri sunt bune practic pentru orice scop.
Cele mai bune mere pentru copt sau tras la tigaie sunt cele dulci. În cazul în care vrei să încerci diverse combinații cu prosciutto sau în salate sărate, atunci alege merele puțin acrișoare sau care au un gust mai strident.
- Valori nutriționale
Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 52
Lipide totale 0,2 g
Lipide saturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 1 mg
Potasiu 107 mg
Carbohidrați 14 g
Fibre alimentare 2,4 g
Zahăr 10 g
Proteine 0,3 g
Vitamina C 4,6 mg Calciu 6 mg
Fier 0,1 mg Vitamina D 0 IU
Vitamina B6 0 mg Vitamina B-12 0 µg
Magneziu 5 mg
Rețetă cu mere
- Clătite americane cu mere
Ingrediente: 3 mere rase, 50 grame zahăr, 1 linguriță coajă de lămâie rasă, 30 ml rom, 2 ouă, sare, 1 lingură ulei, 250 ml lapte, 150 grame făină.
Mod de preparare: amestecă toate ingredientele pe care le ai deja la temperatura camerei, ulterior lasă compoziția la rece preț de 10 minute. Vei observa cum la suprafață se vor forma puține bule, acela fiind semnul că aluatul e gata pentru gătit. Încinge o tigaie și unge-o cu puțin unt. Este foarte ușor să faci acest pas cu ajutorul unei pensule cu puțin ulei de măsline.
Pune un strat din amestecul făcut anterior și lasă fiecare clătită să crească puțin. Este recomandat să folosești o tigaie mare în care să pui câte 3-4 clătite la prăjit, cu spațiu între ele. Scoate ușor clătitele și pune-le în porție de câte 3. Adaugă pe deasupra sirop de arțar sau un sos de ciocolată ori zahăr pudră și câteva alte fructe dorite.