Diferențele dintre jicama și cartofi. Când se plantează înlocuitorii tuberculului
Știi ce este jicama? Leguma face furori printre iubitorii de gastronomie. Playtech Știri îți explică cum arată, cum se cultivă și îngrijește. Care sunt diferențele dintre jicama și cartofi. Nu se pot încurca.
Ce este jicama, leguma numită și „înlocuitorul tuberculului”
Originară din Mexic, America Centrală și de Sud, jicama este o legumă rădăcinoasă crocantă și aromată, ce se prezintă sub forma unei vițe de vie viguroasă. Se poate extinde rapid, deci creșterea ei poate implica eforturi pentru a o menține sub control. E nevoie de nouă luni de vreme caldă, înainte de a fi recoltată.
În România, jicama poate fi crescută doar în spații amenajate în așa fel încât să furnizeze căldură, cum ar fi serele. Semințele se pun în pământ, însă departe de zonele expuse copiilor și animalelor de companie, fiindcă frunzele plantei sunt toxice. Doar rădăcina legumei este comestibilă.
Când poți cultiva jicama și cum să o îngrijești pentru a te bucura de o recoltă bogată
Jicama are nevoie de o lungă perioadă de creștere. Cu excepția cazului în care locuiești în zone foarte calde, este bine să pui semințele în pământ după ultimul îngheț de primăvară, când ești 100% sigură că nu există niciun risc din acest punct de vedere.
Dacă vrei să plantezi jicama doar din curiozitate, nu neapărat pentru o cultură bogată, poți să pui semințele în pământ într-un container. Atât timp cât tuberculul crește într-un spațiu călduros, luminos și cu pământ organic, se poate dezvolta fără a întâmpina dificultăți.
Care sunt diferențele dintre jicama și cartofi ca formă și gust
Mulți români nu au auzit niciodată despre jicama. Poate dacă au văzut această legumă vreodată, au încurcat-o cu cartoful. Adevărul e că între cele două există unele asemănări, însă diferențele sunt consistente. Nu poți încurca jicama cu cartoful, mai ales dacă le ai în farfurie.
Cei doi tuberculi par să aibă multe asemănări, însă realitatea ne arată că jicama și cartofii diferă considerabil. Jicama este o leguminoasă din familia mazărelor. Este mai dulce, mai mare și are o textură mai crocantă decât cartoful. Poate fi consumată chiar și crudă.
Citește și: De ce se rupe prima floare la ardei. Grădinarii experţi procedează mereu aşa
Este jicama o specie de cartof cultivat în Mexic?
Jicama este mai rotundă decât soiurile de de cartofi ovale sau lungi, după cum au observat specialiștii în grădinărit. Unii pot fi tentați să spună că această leguminoasă este, de fapt, cartoful mexican. Deși i se mai spune așa, este doar o poreclă, nereflectând realitatea.