Diferențele dintre implanturi dentare, proteză și punte. Avantaje și diferențe dacă mergi la dentist

Diferențele dintre implanturi dentare, proteză și punte. Avantaje și diferențe dacă mergi la dentist
Cât de importantă este sănătatea ta dentară?

Atunci când vine vorba de sănătatea dentară, nu de puţine ori ajungem în situaţia de a avea nevoie de un dentist. În funcţie de situaţie, se poate ajunge la implant dentar, în alte cazuri la proteze sau chiar montarea unor punţi dentare. Dar, înainte de merge la dentist, este bine să fim informaţi cu privire la avantajale, dezavantajele și, bineînțeles costurile.

Cât de importantă este sănătatea dentară

Pentru cei care, poate nu știu, luna aprilie, nu aduce doar flori de mai, ci ne amintește și să ne spălăm pe dinți, pentru că este luna sănătății orale. De ce există o lună întreagă dedicată sănătății dentare?

Pentru că o sănătate orală bună este legată de o viață mai lungă, de o mai bună stare generală de bine și de o mai mare încredere în sine.

Potrivit OMS, problemele de sănătate orală afectează aproape 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume. De aceea este atât de important să avem grijă de sănătatea noastră orală.

De obicei nu ne gândim la dinții și gingiile noastre atunci când vorbim despre starea noastră generală de sănătate, dar ar trebui să o facem.

O sănătate orală bună poate reduce riscul multor boli, cum ar fi endocardita, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.

Studiile au constatat că persoanele cu afecțiuni gingivale au un risc de două până la trei ori mai mare de a suferi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte evenimente cardiovasculare grave.

Modalități simple de a decide între o punte dentară, implant dentar sau proteze dentare

Dar, dacă se ajunge la probleme de sănătate, medicii stomatologi, în funcție de gravitate, ne vor propune una din cele trei metode, pentru a ne repara dinții. Dar, este extrem de important să fim informați. Să știm care sunt avantajele și dezavantajele.

Și chiar costurile unor astfel de intervenții, având în vedere că, în general, mersul la stomatolog pentru astfel de situații pot fi extrem de costisitor.

În primul rând hai să vedem ce înseamnă fiecare dintre cele trei opțiuni pe care un medic stomatolog ni le poate oferi, în funcție de starea de sănătate a danturii:

Punte dentară

O punte dentară este un set de dinți din porțelan, numiți pontice, fixați pe coroanele lipite de dinții pilon, dinții de pe ambele părți ale spațiului.

Beneficiile

 • Costuri mai mici decât implanturile
 • De obicei acoperite de asigurare
 • Nu necesită intervenție chirurgicală

 

Dezavantaje

 • Nu este o soluție permanentă și va trebui să fie înlocuită
 • Pot deteriora dinții sănătoși din jurul dintelui lipsă
 • Nu va împiedica deteriorarea în continuare a osului maxilarului dvs.
 • Își pot pierde aspectul natural în timp

 

Proteze dentare

Timp de secole, protezele dentare au fost soluția pentru persoanele cărora le lipsesc mulți sau toți dinții. Există câteva opțiuni de proteze dentare din care puteți alege.

Proteza dentară fixată pe implanturi este cea mai atractivă opțiune din punct de vedere structural și vizual.

Implanturile sunt inserate chirurgical în osul maxilarului și înlocuiesc rădăcinile dinților dumneavoastră.

De acolo, sunt realizate proteze care se fixează la locul lor, pentru o funcție de masticație robustă și stabilă, care arată și se simt ca niște dinți adevărați.

În același timp, există două feluri de proteze, fixă și mobilă, iar mai jos găsiți avantajele protezelor fixe și dezvantajele celei mobile.

Proteze dentare cosmetice

Protezele dentare cosmetice oferă multor pacienți un aspect și o potrivire superioare față de alte opțiuni de proteze dentare.

Medicul curant este special instruit pentru a proiecta și livra proteze dentare cosmetice. În primul rând, stomatologul va în considerare tonul pielii dumneavoastră, culoarea ochilor.

De aemenea structura osoasă facială sunt luate în considerare. De acolo, el vă măsoară fața și gura folosind un proces de precizie.

În cele din urmă, se asigură că proteza dvs. este făcută să se potrivească pe părțile laterale ale oaselor maxilarului, mai degrabă decât să stea doar deasupra, oferind o funcție îmbunătățită pentru mulți purtători de proteze.

În plus, medicul stomatolog vă poate proiecta proteze dentare cosmetice fixate pe implant.

Beneficiile protezelor dentare cosmetice

 • Umple treimea inferioară a feței
 • Netezește ridurile din jurul gurii
 • Costă mai puțin decât implanturile complete
 • Asigurarea acoperă adesea o parte din costuri

 

Avantaje proteza dentară fixă

 • Acomodare instantanee
 • Cuvinte articulate corect
 • Dantura devine parte integrată a organismului
 • Este stabilă, dinții sprijinindu-se pe gingia naturală
 • Proteza se fixează strict de implanturi și nu poate fi dată jos decât de medicul dentist prin deșurubare

 

Dezavantaje proteza dentară mobilă

 • Senzație de corp străin
 • Vorbirea poate fi afectată
 • Proteza trebuie dată jos în fiecare seară
 • Dinții trebuie ținuți în pahar peste noapte
 • Este instabilă, dinții sprijinindu-se direct pe proteză

 

Implant dentar

Un implant dentar presupune forarea și fixarea unui șurub metalic în osul gingival. Acesta servește drept rădăcină artificială pentru coroana care este atașată peste el.

Beneficiile la un implant dentar

 • Funcția dentară complet restaurată
 • Arată și se simt ca niște dinți adevărați
 • Permanenți și nu au nevoie să fie îndepărtați pentru a fi curățați
 • Nu este nevoie de adezivi
 • De lungă durată și durabile
 • Păstrează capacitatea de a gusta pe deplin alimentele
 • Previn deteriorarea osului maxilarului și susțin o bună sănătate dentară

 

Dezavantaje la un implant dentar

 • Costisitoare și este posibil să nu fie acoperite de asigurare
 • Este necesară o intervenție chirurgicală

 

Iată câteva lucruri de luat în considerare pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie pentru dumneavoastră:

1. Numărul de dinți lipsă

Dacă vă lipsesc mai mulți dinți dintr-o serie sau toți dinții, ar fi nepractic să vă puneți implanturi pentru fiecare dintre ei. Într-un astfel de caz, proteza dentară este cea mai bună alegere.

Un alt scenariu poate fi dacă vă lipsesc 3 – 4 dinți la rând. O punte dentară ar servi cel mai eficient scop în acest caz.

O persoană cu dinți puternici și cu un suport osos bun poate fi un candidat pentru obținerea de punți. Cu toate acestea, dacă vă lipsesc unul sau doi dinți din diferite părți ale zâmbetului, puteți umple golul cu un implant.

2. Costul

Cea mai ieftină opțiune este obținerea de proteze dentare. O proteză cu costuri reduse v-ar costa în jur de 300 – 800 de euro pe proteză.

Depinde foarte tare de material și de mâna de lucru. Dacă intenționați să obțineți un set complet de proteze dentare, superioară și inferioară, costurile vor crește considerabil.

În comparație, o punte cu un pontic și două coroane ar costa între 2.000 și 3.000 de euro, iar costul estimat pentru obținerea unui singur implant dentar este de 3.000 de euro.

Proteza dentară ar fi o alegere evidentă dacă aveți un buget restrâns.

3. Experiența

Un implant dentar este cele mai apropiate de dinții naturali și oferă cea mai bună experiență. Ei nu provoacă niciun prejudiciu dinților naturali, gingiilor sau osului.

Pe de altă parte, protezele dentare pot provoca răni în gură, pierdere osoasă, retragerea gingiilor și alterarea cadrului feței.

Zgomotoasele pocnituri jenante, dificultatea de a mânca și de a vorbi și alunecarea sunt câteva dintre plângerile frecvente ale purtătorilor de proteze dentare. Protezele dentare se pot rupe cu ușurință.

Deși punțile sunt o opțiune mai bună decât protezele dentare, acestea au nevoie de întreținere regulată pentru a preveni bolile gingivale. Suprafața de sub punte trebuie să fie curățată zilnic.

4. Înlocuirea

Dacă se are grijă în mod corespunzător, protezele dentare pot dura până la 7 ani, după care vi se va confecționa un nou set de proteze.

În mod similar, o punte dentară trebuie să fie înlocuită după 10 ani. Implanturile oferă o soluție permanentă și nu au nevoie de înlocuire.

Prin urmare, un implant dentar poate fi cel mai scump, dar costul de înlocuire este zero. Acest lucru le face de fapt mai ieftine pe termen lung.

Concluzie

Dacă a sosit momentul să înlocuiți dinții lipsă, programați astăzi o vizită pentru zâmbet la medicul vostru stomatolog. Sănătatea dentară, și în general, starea de sănătate ar trebui să fie o preocupare permanentă.