Diferențele dintre emisfera stângă a creierului față de cea dreaptă. Detaliile de care mulți oameni nu aveau habar

de: Ioana Bucur
11 02. 2024

Știm deja că fiecare zonă a organului principal al sistemului nervos este responsabil pentru îndeplinirea anumitor funcții. Este împărțit în două jumătăți ce par identice, dar care procesează diferit informațiile. Află, din rândurile de mai jos, care sunt diferențele dintre emisfera stângă a creierului față de cea dreaptă.

Misterele creierului uman

Creierul uman este un organ complex. Reprezintă în jur de 2% din greutatea corporală, conține aproximativ 85-100 de miliarde de neuroni și trilioane de conexiuni. Este centrul de comandă, cel care dictează cum gândim și emoțiile pe care le simțim.

Acest organ este împărțit în două jumătăți, ce se aseamănă foarte mult, dar care procesează diferit informațiile. În fiecare jumătate, anumite regiuni îndeplinesc anumite funcții.

Există un mit potrivit căruia fiecare persoană are o jumătate dominantă a creierului. Această teorie ar însemna că funcțiile motorii, cognitive și comportamentale ale unei persoane provin din partea creierului care este dominantă.

Cu toate acestea, în ciuda stilurilor lor contrastante, cele două emisfere ale creierului sunt conectate prin fibre speciale și lucrează împreună.

Mit sau adevăr?

Teoria a apărut în anii ’60, grație cercetărilor psihobiologului câștigător al Premiului Nobel, Roger W. Sperry. Potrivit acestuia, emisfera stângă este cea ne ajută la logică, gândire liniară, matematică, deci partea rațională, iar emisfera dreaptă este sursa imaginației, intuiției, înclinațiilor artistice, ritmului, visării.

Deci, dacă ești o persoană analitică, teoria sugerează că ai emisfera stângă dominantă.

Un studiu realizat în 2013 nu a găsit nicio dovadă ce să sugereze că teoria lui Roger W. Sperry este corectă.

Imagistica prin rezonanță magnetică a 1.000 de oameni a arătat că creierul uman nu favorizează o parte față de cealaltă și nici conexiunile dintr-o jumătate nu sunt mai puternice decât în cealaltă.

Mănunchiuri de fibre nervoase leagă cele două emisfere, creând o „autostradă a informației”. Cele două părți funcționează diferit, dar lucrează împreună și se completează reciproc.

Te-ar putea interesa și: Test pentru evaluarea funcțiilor cognitive. Cât de sănătos îți este creierul, de fapt

Foto: Profimedia

Diferențele dintre emisfera stângă a creierului față de cea dreaptă

Așadar, care sunt diferențele dintre emisfera stângă a creierului față de cea dreaptă? Anatomia sa este complexă. Când oamenii se gândesc la partea stângă și dreaptă a creierului, se gândesc la cele două emisfere ce îl alcătuiesc.

Acest organ controlează multe funcții, cum ar fi simțurile, vederea, memoria, cunoașterea și auzul. Principala diferență între emisfere este că partea stângă este asociată cu vorbirea și limbajul de procesare, în timp ce partea dreaptă este asociată cu memoria nonverbală și conștientizarea spațială.

Te-ar putea interesa și: Obiceiul care îmbătrânește cel mai repede creierul. Medicul Vlad Ciurea: “Pierdem un neuron pe secundă”