Diferențele dintre demipensiune și pensiune completă. Ce trebuie să alegi când mergi în concediu

de: Cătălina Burghelea
07 08. 2022

Află ce înseamnă demipensiune și prin ce diferă de o pensiune completă. Indiferent de destinația de vacanță în care vrei să mergi, unitățile de cazare pun la dispoziția turiștilor o serie de opțiuni de acomodare. Printre ele se numără pachetul cu demipensiune sau cu pensiune completă. Mulți români nu știu, însă, care este diferența dintre cele două servicii, mai ales că și prețul pe care îl plătesc pe sejur va fi diferit.

Diferența între demipensiune și pensiune completă

Înainte de a pleca în concediu trebuie stabilite câteva lucruri foarte importante. Odată aleasă destinația de vacanță, nu îți rămâne de făcut decât să alegi hotelul sau pensiunea în care vrei să stai. În funcție de politica lor, unitățile de cazare oferă sau nu posibilitatea achiziționării unui pachet turistic cu demipensiune sau pensiune completă. Ce înseamnă fiecare în parte și care sunt diferențele.

Află tot ce te interesează

Ei bine, demipensiunea reprezintă tipul de acomodare în care ți se pune la dispoziție, pe lângă mic dejun, și una dintre celelalte două mese principale – prânzul sau cina. Acest pachet este ales, în special, de turiștii care vor să facă ieșiri scurte în afara hotelului, ca la întoarcere să aibă o masă asigurată. În multe cazuri, serviciul de demipensiune include băuturile de la micul dejun, nu și pe cele de la a doua masă, ele fiind servite contra-cost.

Când faci o rezervare cu masă demipensiune, trebuie să știi că aceasta include două mese. Majoritatea hotelurilor oferă, de obicei, mic dejun si cină. Dar putem întâlni și unități de cazare care dau mic dejun și masa de prânz. În funcție de țară și hotel, la demipensiune ai și anumite băuturi: apă, un pahar de vin sau băuturi răcoritoare. Pe site-urile turistice sau în broșuri, acest serviciu de masă apare ca Half Board sau abreviat HB / DP.

Pensiunea completă nu înseamnă All-Inclusive

Avantajul pensiunii complete este că oferă turiștilor posibilitatea să servească toate cele trei mese principale ale zilei. La micul dejun, băuturile sunt incluse în preț, dar pentru cele de la prânz și cină este posibil să plătești. Atenție mare! Pensiunea completă nu înseamnă All-Inclusive. Diferența este că la AI vei primi, pe lângă cele trei mese principale ale zile, și alte gustări. În plus, hotelurile oferă la discreție băutură, pe care o poți consuma pe tot parcursul zilei sau doar în anumite intervale orare. Trebuie doar să întrebi personalul despre politica unității de cazare.

Serviciul de masă Pensiune completă poate fi identificat și cu alte denumiri (Full Board) sau abreviat FB. Hotelurile din țara noastră, în special cele de pe litoral, mai folosesc acronimul PC.